Reize door Noorwegen en een gedeelte van Zweden. Naar het Hoogduitsch van Dr. W. Soltau. Te Leeuwarden, bij Steenbergen van Goor. 1816. In gr. 8vo. VIII en 271 Bl. f 2-10-:
Deze Reis, hoezeer slechts voor Dilettanten (liefhebbers, geene beoefenaars) in de Aardrijkskunde geschreven, bevat nogtans eene menigte zeer belangrijke, en tevens aangenaam voorgedragene, berigten omtrent een land, welks inwoners door handelbetrekkingen, volksgeaardheid, vrijheidsliefde, en gedeeltelijk ook door overeenkomst van taal, zoo vele betrekking tot ons hebben. Het zijn ook eigenlijk meer de menschen dan het land, waarover soltau handelt. Doch wanneer hij zegt, Reize door Noorwegen, zoo moeten wij niet al te veel verwachten. Geen tiende gedeelte van het uitgestrekte Koningrijk is het voorwerp dezer Reize: niets wordt er gezegd van de belangrijke westkust, met alle de eilanden, en de twee koopsteden Bergen en Drontheim; niets zelfs van het westelijk gedeelte der zuidkust, of het stist Christiansand. Maar over het stift Christiania, of het zuidoostelijk gedeelte, komen des te belangrijker berigten, (hoewel geene eigenlijk gezegde beschrijving) en wel in een' zeer bevalligen vorm, voor. Het is echter, gelijk bij alle reisbeschrijvingen, volstrekt noodig, eene kaart daarbij ter hand te nemen; en daar die van Noorwegen juist niet zeer algemeen zijn, hadden wij wel gewenscht, al ware 't op een klein kaartje, den reisweg des Schrijvers aangeteekend te zien.
Hij kiest het punt, waar deze reisbeschrijving begint, niet, zoo als gewoonlijk, van zijne aankomst in, maar van zijne afreize uit, de zuidelijke deelen van dit Koningrijk; ja hij noemt niet eens de stad, waaruit hij vertrokken is, schoon dezelve uit den zamenhang, en eenen terugblik op Noorwegen's zuidelijke kusten, (bl. 168) waarmede de reis had moeten beginnen, blijkt, de stad Laurwig, aan de rivier Loven, te zijn. De reis gaat vervolgens over Tonsberg, Jarlsberg en Drammen, naar Christiania, Noorwegen's hoofdstad. De beschrijving van alle deze en de tusschenbeiden liggende plaatsen is bij uitstek onderhoudend en schilderachtig; zij wordt ook door gewigtige aanteekeningen nopens de volksgeaard.