Kopijen uit de groote Menschengalerij. Naar het Hoogduitsch. Hominem - pagina nostra sapit. Te Leeuwarden, bij Steenbergen van Goor. 1815. In gr. 8vo. 312 Bl. f 2-16-:
Wij gaven den moed reeds op, dat in de papieren van de bruine Soubise, waarvan wij in 1810 eene proeve ontvingen en met welverdienden lof aanmeldden, nog het een of ander zou gevonden zijn, voor het lezend publiek geschikt; het eerste en derde verhaal, ons hier aangeboden, heeft intusschen denzelfden oorsprong, en het voorberigt doet ons nu den Deenschen Hoogleeraar knud lyne rahbeck als den schrijver kennen.
Adolf van H***, door een' voortreffelijken oom opgevoed, werd een uitmuntend man, en bewees zijn land de uitstekendste diensten; maar, daar hem kennis der menschen uit de werkelijke wereld ontbrak, werd hij het slagtoffer der boosheid. Dit verhaal is onderhoudend en leerzaam. - De Baron van Wahlheim verdient denzelfden lof. De waardige man had zich, bij het grievend opdoen van wereld- en menschenkennis, der wanhoop ontworsteld, zich boven de verstrooijing verheven, en zijne menschlievende beginselen volkomen gered. - Het tweede en vierde verhaal zijn van wijlen den Hofraad w.g. becker. Het beroep naar de Stad mogt den waardigen en vergenoegden Predikant, tegen zijne vroegere verwachting, in zijne keuze doen wankelen, hij sloeg het toch af, en dat onder de genoegelijkste uitzigten; waartoe het gelukkig huwelijk zijner dochter (welker geschiedenis het verhaal verlevendigt en verfraait) zeer veel bijdroeg. Geheel dit welgeschreven stukje drukt zijne les diep in het hart: ‘Laat ons, wanneer wij gelukkig zijn, toch niet naar een grooter geluk trachten! Bijna zou ik, in dit opzigt, mijzelven bedrogen hebben. Thans ben ik volkomen overtuigd, dat het ware levensgeluk in huisselijke genoegens en in eenen vreedzamen werkkring bestaat.’ - Dorner's Verjaardag geeft ons het zeldzame schouwspel van eenen welverdienden hemel op aarde.
Wij kunnen alzoo dit werk ruimschoots aanprijzen.