beveelt zij zich echter door haren welmeenenden inhoud en de schets des billijk te verwachten heils in de toekomst, dat zoo veel te meer afsteekt bij de onregtvaardigheden en folteringen, door het laatst voormalige Bewind gepleegd.
Het tweede stukje is eene Redevoering, welke ten onderwerpe heeft het betoog der billijkheîd, noodzakelijkheid, hoogwaardigheid, eer en nuttigheid van den laatsten Oorlog, tegen de Franschen gevoerd, afgeleid uit het oogmerk, waartoe, de wijze, waarop die oorlog gevoerd werd, en de gevolgen, die uit denzelven zijn voortgesproten. De vernietiging der algemeene slavernij was het doel, en dit was billijk en edel. De wijze kenmerkt zich door vrijheidsmin, moed, regtvaardigheid, afkeer van wraak, zucht om te behouden, edelmoedigheid en goedwilligheid. En de nuttigheid blijkt ten duidelijkste uit de herkregene burgerlijke en staatkundige vrijheid, herlevenden handel, en den herborenen bloei der wetenschappen en letteren, wier nakende ondergang te gelijk aan de redelijke en zedelijke beschaving het heilloosste verderf bedreigde. Natuurlijkerwijze wordt in deze voordragt het jammerlijkst tafereel geschilderd van alle de onzaligheden en folteringen des laatsten Franschen Bestuurs, zonder vergrooting, welke dan ook zoo veel te meer afsteken bij de gematigdheid, billijkheid en doelmatigheid eener Regering over gansch. Europa, zoo als die de laatstvorige geweldenarijen hebben vervangen, en waarvan de toepassing op onze Nederlanden, met de terugkomst van eenen geliefden Vorst, met luider stemme spreekt. De gansche behandeling des onderwerps is waardig en beantwoordende aan haar doel. De Latijnsche stijl is, over het geheel genomen, vrij zuiver, en bezit die bevallige wendingen, uit der Ouden kunst ontleend, welke een zoo voornaam gedeelte der welsprekendheid uitmaken.
Het derde stukje behelst eene hartelijke toespraak aan den grijzen Kerkvoogd, die al mede van de Napoleontische dwingelandij zoo veel leeds verduren moest, en met zijne terugkomst in Rome zegevierende mogt juichen in het herstel van zijnen met moed geledenen onspoed. Taal en stijl, en vers, en gevoelens: alles kenmerkt ons eenen Dichter, aan wien Apollo's lier volkomen is toevertrouwd. - Ook de Overzetting van dit Latijnsch vers, in het vierde stukje, is allezins getrouw en waardig.