voegd, en ieder voorschrift, kort of lang, bevat eene spreuk, eene waarheid, eene les of aanmerking, die geschikt is, om kennis of deugd in de kinderen aan te kweeken.
Wij vinden dus hier opstellen tot voorschriften: 1. voor groot schrift, 2. voor middelsoort schrift en 3. voor klein schrift, zoowel voor enkele regels, als voor eene geheele bladzijde, telkens eerst in Proza, dan in Poëzij; waarbij eene goede keus en gelukkige opklimming is in acht genomen. Het getal dezer voorschriften beloopt eenige honderden. - Hier en daar zouden wij den stijl, vooral in de kortste opstellen, tot dieper inprenting in het geheugen en gemoed der Jeugd, nog wat meer spreukachtig en minder redenerende, gewenscht hebben.
Hierop volgen breedere wetenschappelijke opstellen, die meer geschikt zijn, om de jonge lieden, blij wijze van themata,
gedicteerd te worden, en die, met eene voorbeeldige beknoptheid en eenvoudigheid, het voornaamste bevatten, dat, bij eene mondelijke opheldering, de kinderen in de grondscholen van de wetenschappen weten kunnen en moeten. Die opstellen gaan 1. over de Geschiedenis, zoo Algemeene als Vaderlandsche; wordende in plaats der Bijbelgeschiedenis eenige Bijbelsche Karakterschetsen gegeven. 2. Over de Aardrijkskunde. 3. Natuurkunde. 4. Natuurlijke Historie. 5. Uitvindingen. 6. Rekenkunde in derzelver algemeene gronden, die hier regt duidelijk zijn voorgesteld. 7. Taalkunde, in derzelver grammatikale beginselen. Deze korte leerbegrippen zijn goed gekozen en gerangschikt, zij bevatten zeer vele allernuttigste kundigheden, zijn op de beste wijze ontwikkeld, en regt geschikt tot eene handleiding voor bekwame Onderwijzers, om bij of na het dicteren den kinderen nader verklaard te worden, en zoo de algemeene gronden van kennis hun zoetvoerig bij te brengen. Het Werkje vervult in zekeren zin de plaats eener kleine encyclopedie.
Eindelijk volgen voorschriften van (gelegenheids-) brieven en andere opstellen, die in het dagelijksch leven voor komen (te pas komen). Met dat gedeelte van het Werkje hebben wij ons het minst kunnen vereenigen. Wij vinden toch altijd in de opstellen of voorschriften van brieven iets stijfs en gemaakts, hetgeen zoo