van de onwerkzaamheid van het ter spijsvertering geschikte stelsel der ingewanden, aan welke thans de prikkel der bittere gal ontbreekt.
3o. De ziekelijke toestand is gevaarlijk. Behalve de reeds gemelde toevallen, bevindt zich het kind in een bedwelmden, slaapzieken staat; de pols is ontstekenaardig koortsig en de dorst is groot, met consensueele hoesten en brakingen en eene moeijelijke ademhaling. De ziekte is thans eene consensueele Leverontsteking.
Tot het genezen der eerste soort dezer tanden-ziekte is men zelden middelen noodig. Meent men echter iets te moeten voorschrijven, dan voldoen kleine giften van Opium het best, waardoor de geprikkelde toestand der Lever verdwijnt, en de zonder nut verzwakkende loop ophoudt. Het is ook niet kwaad, dagelijks wat wijn aan den lijder te geven.
In den tweeden toestand dezer ziekte zijn de beste Geneesmiddelen, inwendig Opium, en uitwendig warme Baden, benevens insmeringen van eene zalf met Laudanum, in den omtrek der Lever, in de regter zijde. Door de aanwezende gastrische toevallen moet men zich niet laten misleiden, dewijl die niets zijn dan gevolgen. Stuipen, met gastrische toevallen vergezeld, zouden ons ligt op het denkbeeld brengen, dat hier eene gastrische oorzaak tot grondslag lag: doch het tegendeel blijkt uit de hoedanigheid en kleur des afgangs en der pis. Vindt men den polsslag in deze stuipen koortsig, dan laten zij zich door kwikmiddelen genezen.
In den derden graad der ziekte is de Kwik het hoofdmiddel, en onder alle de gewone Kwikbereidingen voldoen niets beter dan de zoete Kwik; gevende men aan een kind van een tot drie jaren drie greinen daarvan bij kleine gedeelten, door, bij voorbeeld, die drie greinen te vermengen met eene halve once Syr. simplex, en om het uur daarvan een eijerlepel vol te gebruiken.