Het Hollandsche Spreekwoord: Bij 't scheiden van de Markt leert men de Kooplien kennen, Historiesch, Allegoriesch en Mimiesch Comiesch verklaard. Door A. Fokke, Simonsz. Met eene Caricatuurplaat. Te Amst. bij A.B. Saakes. 1807. In gr. 8vo. 40 Bl.
Ook dit geschrift van onzen snaakschen Schrijver verdient eene plaats bij zijne vorigen: met dat al, bij eenen zoo rijken voorraad nog, zou het ons niet bevreemden, dat hij de bij hem ter markt komende koopers nog eenigzins nader leerde kennen, nog vóór het scheiden van deze zijne markt. Om gebeel voor de zoodanigen te schrijven, voor welke hier het slot, de beschouwing der eigenlijke Koopmarkt, is ingerigt, is de Heer fokke de man toch niet, en zou daarbij ook zijne andere koopers verliezen. Dit volkje is ook met eenige bladzijden niet te vreden, maar verlangt zoo wat, dat zijn gading is, door geheel het boekje; de overige lezer verheugt zich ook altijd, wanheer, hetgeen voor hem bijzonder is geschreven, toch ook voor het andere soort onderhoudend en leerzaam is; dit geeft ook, naar ons gevoel, de beste waarde aan dit soort van geschriften, en zal den Koopman, gedurende geheel de markt, het best van het aanhoudend goed vertier zijner waren verzekeren. Ook leest bijna een ieder zoodanige Verhandelingen genoegzaam alleen tot uitspanning en vermaak, en heeft dan ook gaarne het geheel genoegzaam in denzelfden geest gekruid en gezouten. Intusschen voelen wij, hoe moeijelijk het den Koopman vallen moet, om altijd met nieuwe waar een' ieder' te voldoen: en hoezeer de Heer fokke de man is, wien wij te dezen aanzien, vooral ook wegens zijn welgevestigd krediet in dit vak van negotie, nog geene assurantie zouden weigeren, zoo kwam ons deze zijne Verhandeling toch minder geschikt voor iederen lezer voor, dien hij verlangt. Ver af is evenwel het eerste en grootere deel van vervelend of droog te zijn, en de Markt der Staatkunde bewandelden wij met hem vooral met genoegen; terwijl wij de waarheid, in zijn Spreekwoord vervat, Geschied- Zede- en Characterkundig door hem ontwikkeld, in navolging van theophrastus en la bruijere, op onzen tijd en zeden
toegepast, waarop hij in het Voorberigt hoop geeft, verlangend te gemoet zien; ons verzekerd houdende, dat wij alsdan in dezen Koopman, ook bij 't scheiden van de markt, ons niet zullen bedrogen vinden.