Nederland in 't Miniatuur. Te Haarlem, bij A. Loosjes, Pz. In 12mo. 112 Bl.
Het Multum in Parvo, zo dikmaals en niet altoos in den volstrektsten en waaren zin gebruikt, mag op dit Boeksken, met alle regt, worden toegepast; en mag het even zo, gelijk op den Omslag - titel staat uitgedrukt, Zakboekje voor Reizigers heeten.
Wij willen wel bekennen ons door dit Stukje misnomen gevonden te hebben. 't Zelve opvattende, dagten wij, in een zo klein bestek, van Brabant en alle de Gewesten des Vaderlands, voor den Leezer in een zeer beknopt Voorberigt opgeteld, gewaagd te vinden, zal zeer oppervlakkig weezen, en zich ligt laaten doorbladeren. Dan voortleezende, ontdekten wij, dat het met vlugtig leezen niet te doen was. De voorwerpen zijn als opeengehoopt. Oudheidkunde, wisseling van toestanden, laatere, nieuwe, hedendaagsche Geschiedenissen, jok en ernst, komen bij beurten, met eene wonderbaare afwisseling, voor. Wenken op en aanwijzingen van Schrijvers, vermeldingen van Afbeeldingen, volgen elkander zo onmiddelijk, en dikwijls met zo weinig uitgedrukte onderscheiding, dat men dikwijls wel op te letten hebbe om den Schrijver te verstaan; schoon dit niet altoos het geval is, en men nu en dan met vlugger vaart kan voortleezen. Over het geheel hebben wij het een lief Zakboekje gevonden. Het is den Reizigeren een Gids, om op elke der beschreevene Plaatzen te weeten, wat 'er zonderlingst en meest bezienswaardig is. Hier en daar komt 'er een versken, meest uit oude Dichters, tusschenbeiden schieten.
Wil onze Leezer, behalven deeze aanduiding, welke wij, op een zo kort Werkje, dat egter veel bevat, niet breeder verkiezen te maaken, een voorbeeld; hij vervoege zich met den Schrijver na de Beverwijk. - ‘Van 't open stedeken, de Wijk, ten einde van den schoonen geboogen weg, ook bij luicius wel te onderscheiden van Wijk aan Zee, even gelijk Noord- en Katwijk en de Egmonden van bijliggende Zeedorpen, welks kerssen, aalbessen, peulen en azijn men kent, zijn veele bijzonderheden in Batavia sacra te vinden. Junius prees reeds de vermaaklijkheid der bijliggende hoeven. Volgens wagenaar verbondt het zich eens met Amsterdam tegen Deventer. 't Geregtshof heeft 'er gezeten. Zie bij tirion en bij oudenhoven in zijn Heusden. De Notaris en Historieschrijver bor woonde 'er zoowel als te Haarlem en elders. Dat dezelfde prenten in meer dan één boek niets nieuws is, kan bij hem, hooft, de groot en le clercq blijken. De groote tooren is verre te zien, gelijk die bij de oude Kerk te