door willem den VI ingesteld, in het jaar 1405, wanneer hij Hagestein en andere Sloten wilde belegeren. Dan deeze is zekerlijk ouder en bestond reeds ten tijde van Hertog albrecht, den Vader van willem. De Hr. van wijn heeft zulks duidelijk getoond in zijne Bijvoegselen tot en Naleezingen op de Vaderl. Historie, in de plaatzen door onzen Schrijver aangehaald. De Ordesteekens waren, naar het schijnt, nu eens van goud, dan eens van zilver; waaromtrent de Hr. van westreenen de niet verwerpelijke gissing maakt, dat de eerste, misschien, eene onderscheiding zullen geweest zijn van gelijke soort als men nu Groote Kruissen noemt. bl. 14-21. - 4o. De tot nu toe gemelde Orden zijn reeds voorlang verdwenen, maar niet de Vierde, de beroemde Orde van het Gulden Vlies. Welke ook de aanleiding der oprichtinge of de beduidenis van het ordesteeken moge weezen, philips van Bourgondie, de goede bijgenaamd, stelde ze in te Brugge in Vlaanderen in het jaar 1430, den 14den van Januarij, ter gelegenheid van zijn huwelijk met isabella van Portugal. Hij bepaalde eerst het getal der Ridders op 24, buiten het Hoofd der Orde, vermeerderde het naderhand tot 30, en gaf hun Wetten en Inzettingen, enz. De Schrijver spreekt nog van eenige bijzonderheden, onder volgende Grootmeesters voorgevallen, waaromtrent wij hem niet kunnen volgen. Men weet, dat het Grootmeesterschap deezer Orde, door het huwelijk der Kleindochter van philips, maria, met maximiliaan van Oostenrijk, in het laatstgemelde Huis, en wel in den oudsten Tak van hetzelve, den Spaanschen, overging. Dit teekent de Schrijver aan. Hij had er kunnen bijvoegen, dat, na den dood van karel den II, de beide mededingers na de Spaansche
Kroon, karel van Oostenrijk en philips van Anjou, zich dit Grootmeesterschap aanmaatigden, en bij het sluiten van den vrede het beiden behielden. Zie tozens Staatkunde van Europa I D. bl. 138.
Wij zullen alleenlijk nog zeggen, dat de Schrijver overal de Werken aanhaalt, waaruit hij zijne verhaalen en stellingen ontleend heeft, en dat zijn stukjen uitneemend wel geschikt is ter bereikinge van het oogmerk, hetgeen hij, zo als wij gezien hebben, zich voorstelde.