Nog iets over het planten en kweeken van meloenen.
Moeijelijk valt het heden ten dage, over de theorie van den Landbouw iet nieuws te leveren, als zijnde alle deszelfs deelen door bekwaame meesters behandeld. Nogtans heb ik in den voorgaanden Zomer eene proef genomen, die zekerlijk bekend is, omdat ik dezelve van een anderen geleerd heb, maar die verdient meer algemeen bekend te zijn, hebbende ik dezelve nooit in eenige Verhandeling over den Akkerbouw beschreeven gevonden. De proef is zonderling; en de gelukkige uitslag daarvan heeft mij bewogen, dezelve mede te deelen, als iets, 't geen, in het kweeken van Meloenen, met kleme moeite en groot voordeel kan bewerkstelligd worden. -
Iedereen weet, dat 'er jaaren zijn, in welke, in zommige broeibakken, de Meloenen haare ronde gedaante verliezen en mismaakt worden; dat zij aan de eene zijde dikker zijn dan aan de andere, en dat zij, in dien staat, niet deugen. Men heeft de gewoonte, om, in zulk een geval, den raad te geeven, tot het doen van zeer ligte insnijdingen aan de zwakste zijde; het zap alsdan overvloediger derwaarts trekkende, gebeurt het zomtijds dat de Meloen haar fatsoen terugkrijgt, doch zelden haare hoedanigheid. De wonde, daarenboven, vertoont blijk van de bewerking, die zij ondergaan heest; en indien dezelve te sterk geweest zij, te diep in de Meloen doordringende, splijt zij, verrot of mislukt.
Zie hier dan het eenvoudig, doch tevens gemakkelijk en zeker middel, om de gebrekkige Meloenen te herstellen.
Wanneer men bespeurt, dat 'er in de kassen mismaakte Meloenen zijn, neemt men een kleinen houten vork, evenredig aan de grootte der Meloen, en steekt denzelven in den grond, zoo dicht mogelijk aan den staart der vrugt; men legt een weinig mos tusschen de twee tanden van den vork, om dien staart niet te kwetzen, en hangt de Meloen aan dien vork op. Zeker gaat het, dat de Meloen, binnen wernige dagen, haare gedaante terug gekreegen, en de hoedanigheid der vrugt 'er niet bij zal geleeden hebben.
Nog een andere kunstgreep is 'er, die niet zeer bekend is, om de vrugt onder de Raamen te spoediger te doen speenen of zich zetten. als belettende gebrek aan wind dikmaals het bevrugtend stof der mannelijke bloemen, zich op de vrouwelijke te zetten en die te bevrugten. Dit middel bestaat in het daarstellen van eene kunstmaatige paaring, door de stampers van een mannetjesbloem in den kelk van een wijfjesbloem over te brengen, en alzoo ter bevrugtinge van de vrugt behulpzaam te zijn.