door smith gemaakte, Waarnemingen aanleiding hadden gegeven; ofschoon men ook, volgens zyn gevoelen, in plaats van Salpeter, Zeezout konde gebruiken. De Hoofdstellingen van smith, in zyn uitgegeven derde Stuk, zyn in de Voorreden van de door den Heer Profr. pfaff bezorgde Vertaling bekend gemaakt, en waar van morveau geen gebruik heeft kunnen maken. Ik zal het voornaamste daar van hier nederstellen, om hen, welke gelegenheid hebben daaromtrent proeven te kunnen nemen, op het vergelyk tusschen deze beide rookmiddelen opmerkzaam te maken.
De Heer smith had bereids, zedert enen geruimen tyd, in zyne byzondere practyk, van het roken met Salpeterzuur gebruik gemaakt, wanneer hy 1780 gelegenheid verkreeg, om van deze roking, in 't groot, gebruik te kunnen maken, doordien 'er zich ene kwaadaartige koorts ontdekte onder de Spaansche gevangenen, welke te Winchester bewaard wierden. Het getal der gevangenen beliep 1247, en in den tyd van drie maanden was meer dan 1/7 gestorven. Hy stelde het roken met Salpeterzuur te werk, en in den tyd van zes weken had de aansteking zich niet verder verspreid.
Volgens smith's ondervinding, veroorzaakten de Salpeterzuure dampen, welke zich ontwikkelden zo ras men Salpeter mengde by Zwavelzuur, gene nadelige uitwerkingen op zyne ademhaling en die van Dieren; daar in tegendeel de dampen van Zoutzuur, door derzelver prikkeling, hoesten veroorzaakten: men bemerkte deze prikkeling veel sterker by het geoxydeerd Zoutzuur.
Uit de berichten, welke de Doctoren en Chirurgyns, omtrent het gebruik van het Salpeterzuur, 's wekelyks moesten inleveren, bleek:
1) Dat de roking met de dampen van Salpeterzuur, welke door middel van Zwavelzuur uit de Salpeter waren losgemaakt, op generhande wyze nadelig waren voor de Lyders; zelfs hadden de teringagtigen daar van geen nadeel, en bevonden zich die genen, welke aan borstkwalen zukkelden, na deze roking beter.
2) De dampen zuiveren zeer spoedig de lucht, vernietigen den onaangenamen reuk, ontstaan door dierlyke uitwaassemingen, zo wel als dien van de wonden en veretteringen.