gas en koolstofzuure-gas waren beroofd, en nu brokkelig, klinkend, ligt, en zonder smaak of reuk waren. Zyne proeven leverden de volgende uitkomsten:
1.) Eén deel koolstof beroofde 12 deelen wyn van deszelfs kleur.
2.) Laat men de Most over koolen gisten (waardoor de wyn geen wezenlyke verandering ondergaat) zo kan men hierdoor bewerken, dat de wyn zich niet te sterk kleure.
3.) Twee deelen koolstof ontnamen 15 deelen Oxymel (een mengzel van Honing en Azyn) deszelfs zuur, en bragten hetzelve byna in een staat van Zuikersyroop, het welk, afgeklaard en toereikend verdikt, zich fraai kristallizeerde.
4.) Twaalf deelen ranzige en met Alcanna-kruid gekleurde Oly verlooren, door drie deelen koolstof, den smaak en kleur geheelenal.
5.) De koolstof ontkleurt alle zoorten van Alcohol, zonder deszelfs natuur te veranderen. De Gentiaanbrandewyn verliest byna geheelenal deszelfs bitterheid.
6.) Dezelve reinigt het onzuiverste Water volkomen, en ontneemt daarentegen de aftrekzels van Kamillen, van de Korenbloemen en andere sappen, welke dezelve ontkleurt, niets van derzelver reuk of smaak.
7.) Insgelyks wordt de Azyn kleureloos, doch verandert teffens ook, te lange over dezelve staande.
Uit alle deeze Proeven volgt, dat de Apothecar zich van de Koolstof met veel nut kan bedienen, als een goedkoop middel, om de Plantsappen, de zwarte of donkere Spiritussen en meer andere, helder te maken: dat dezelve insgelyks in de Huishouding kan gebruikt worden, om Olyen, morzig Water, Most, of slechten Wyn, waaruit men Azyn wil maken, te zuiveren en op te helderen, enz.
Naadat wy nu kortelyk de uitwerking van de koolstof op onderscheidene ligchaamen hebben aangetoond, zullen wy thands eene beschryving van het Fransche Filtreer-apparaat laaten volgen.
In Parys is, gelyk men weet, gebrek aan goed Water; waarom de Inwoonders genoodzaakt zyn, het water uit de Seine tot kooken en drinken te gebruiken. Ofschoon men nu dit water wel in verscheiden verlaatbakken eenigen tyd laat staan, om te bezinken en zich