De Reis naar Brunswyk, door den Vryheer van knigge. Een kluchtige Roman. Te Haarlem by F. Bohn, 1793. In gr. 8vo. 184 bl.
Op den óden van Oogstmaand 1788, zaten drie Heeren, onder een vriendlyk pypje, op zekere plaats in Duitschland, by elkander de Nieuwspapieren te doorsnuffelen; treffende in dezelve het volgend Artykel aan: ‘Brunswyk, den 2den Augustus 1788. Den 10den van deeze maand zal de vermaarde Luchtschipper, de Heer blanchard, met eenen grooten en fraaijen Luchtbol uit onze Stad opstygen: de toevloed van Vreemdelingen, door dit verwonderenswaardig Schouwspel uitgelokt, zal op dien dag buitengemeen groot zyn, vermits in alle de Herbergen, die nu reeds met Kooplieden, ter jaarmisse herwaards gekomen, opgevuld zyn, bykans geen vertrek meer vry is.’ - Dit Artykel gaf, volgens dit Werkje, eerst gelegenheid tot een aartig gesprek; daar na tot het beraamen, om ook een Reisje naar Brunswyk te doen. Valentyn wauman, Zoon van den Bailluw van dien naam, gaf zyn verlangen daar toe het eerst te kennen. Dominus schottenius, een verlicht Predikant, die over de meeste ondermaansche Onderwerpen gepredikt, en een aantal van zeven en vyftig Leerredenen voor de Drukpers had gereed liggen, besloot mede zeer spoedig tot de Reize, nadien hy, met dezelve te doen, een dubbel oogmerk konde bereiken, namenlyk, zyne Predikatien aan een' Drukker besteden, en blanchart met een Luchtbol zien opgaan. De Houtvester doornbosch besloot mede tot de party; en hier op ging de Reis met twee Rytuigen aan, terwyl Dominé door den Houtvester overal zou vry gehouden worden.
Een byzondere zamenloop van gebeurtenissen, die zekerlyk in een' Roman altyd gevonden moet worden; terwyl daar toe, op eene Reize als deeze, de beste gelegenheid is; brengt de gemelde Reizigers in zulke omstandigheden, dat de Houtvester, in het Posthuis te Peina, niet verre van Brunswyk, genoodzaakt wordt, om zyn reisplan te veranderen, en naar Goslar te vertrekken. De Bailluw landt, met zyn Zoon, te Brunswyk wel aan, doch ontmoet aldaar een zyner oude vrienden, die hem, om niet van hitte te smelten, op het oogenblik dat blanchard zal opgaan, in een Herberg lokt, welke zy niet verlaaten, dan op het geroep, dat blanchard reeds weêr gevonden is. Valentyn wordt, op dat zelfde oogen-