De Cyfferkunst gemakkelyk gemaakt, of de beginselen derzelve op eene nieuwe en zeer klaare wyze voorgesteld, door Jean des Fontaines. Twee Deelen. In 's Gravenhage, by J.C. Leeu. westyn, 1790 en 1792. In 8vo. 146 en 220 bl.
Onder de Rekenboeken, sedert eenigen tyd in het licht gekomen, verdient deeze Cyfferkunst gemakkelyk gemaakt geen der laagste plaatsen. De Schryver, voorheen een Leerling van den beroemden Utrechtschen Hoogleeraar in de Wiskunde, j.f. hennert, en thans een Onderwyzer van zes jonge Heeren te Bergen op den Zoom, wykt geheel van den gewoonen schooltrant af, zoo als blassiere reeds vóór hem gedaan had: en geeft zich veel moeite, om zyne leerwyze bevattelyk voor te draagen; behandelende, om die reden, de eerste beginzelen der Rekenkunde veel wydloopiger dan gemelde blassiere gedaan heeft.
Volgens het uitgebreid ontwerp van den Heer des fontaines, behelst het Eerste Deel, na eene uitgebreide Voorrede, en verklaaring der Maaten, Gelden en Gewigten, de Numeratio, Additio, Multiplicatio, Substractio en Divisio, met eene uitbreiding van het voorgaande, of liever, het gebruik der zogenaamde vier Spetien. Het Tweede Deel begint met eene nadere oefening in de gebrokens, en derzelver gebruik in de gemelde vier Spetien; vervolgt met de verandering van gedeelten; met eene toelichting tot de AEquatien of gelykheden; de Proportien of evenredigheden; en eindigt met dat geene, 't welk men, op de schoolen, den Regel van Drieën noemt; wordende deeze laatste, door den Schryver, naar maate de gevallen zyn, andere naamen toegeëigend: als de drie bekende getallen met Breuken verzeld, en de drie bekende getallen als geheelen opgegeeven, en in Breuken bewerkt.
Of de voorgedragene Leerwyze van den Autheur ras veel ingang zal vinden, hier toe hebben wy reden om te twyffelen. Oude Paalen laaten zich niet makkelyk verzetten; en veele meesters zouden zelfs nog veel moeten leeren, indien zy zich deeze Leerwyze wilden eigen maaken. Bovendien, zo zouden, op