Ziekten, het zesde, Leerstellingen, betrekkelyk tot de Ziekten der Jaargetyden, het zevende, Leerstellingen, opzigtelyk tot de Ziekten der onderscheiden Leeftyden, het agtste, Leerstellingen, betrekkelyk tot den pligt eens Heelmeesters, het negende, Leerstellingen, aangaande de Verbanden in 't algemeen, en het tiende, Leerstellingen, betrekkelyk tot de Verbanden der Beenbreuken. Dat de zeven eerste Hoofddeelen zodanige Leerstellingen bevatten, welke den Heelkundigen niet alleen, maar ook wel degelyk den Geneeskundigen, raaken, is uit derzelver opschriften gemakkelyk te zien; dan, daar onze Autheur eigenlyk bedoelt, met deeze verzameling, voor den beoeffenaar der Heelkunde te arbeiden, zo heeft hy zig daartoe ook meer byzonder bepaald; waarom dan ook de drie laatste Hoofddeelen byna twee derde gedeelten van dit Stukje uitmaaken; eindigende met het slot van het Boekdeel by hippocrates, ten opschrift hebbende: de Officio Medici.
Om onzen Leezer een staaltje ter proeve te geeven, verkiezen wy de XXXVste §. van het laatste Hoofddeel; dus in de Vertaalinge luidende:
‘De uitstortingen van Bloed, de Kneuzingen, de beleediging van Zenuwagtige Deelen, en de koude Gezwellen, door eene Wonde veroorzaakt; moeten vooral opwaards, minder benedenwaards, verbonden worden. De Hand of het Been moet daarby niet naar beneden hellen. Het begin des Windzels legge men ter plaatze van de Wonde, doe het zelve aldaar meest, minst aan de einden, en matig in het midden, sluiten, en geleide het einde by het verbinden, naar de bovenste Deelen.’ Hier op volgt deeze Verklaaringe. ‘Zoo zonderling deeze Tekst schynt, zoo noodig is het, dat wy ons by elk gedeelte derzelve een weinig bepaalen. - De Wonde, waaraan als eene oorzaak de uitstortingen van Bloed, de Kneuzingen, de beleediging van Zenuwagtige Deelen, en de koude Gezwellen worden toegeëigend, stelt hier geenzins eene Wonde in 't algemeen; maar eene Wonde, welke bepaaldelyk plaats grypt by eene Beenbreuk. - Voor uitstortingen van Bloed, leest men by hippocrates, (Echymomata,) voor Kneuzingen (Plasmata) voor beleediging der Zenuwagtige, Deelen (Spasmata) en voor koude Gezwellen (Oedema Aphlegmanta.) By eenige andere gelegenheden zal blyken, wat hy door deeze bewoordingen verstaan heeft. - Het vooral opwaards minder benedenwaards verbinden, in alle deeze gevallen, betekent myns