Geheimhouding en stilzwygenheid, door voorbeelden opgehelderd.
(Uit het Engelsch.)
De Ouden hadden een hoog gevoelen over de Geheimhouding en de Stilzwygenheid: en met reden, dewyl de schennis daarvan dikwyls de jammerlykste gevolgen naa zich sleept.
Ulysses, Koning van Ithaca, een der Prinsen, met agamemnon tegen Troye in verbintenis, was zo zeer door veelvuldige ondervinding van het nut der Stilzwygenheid overtuigd, dat hy, onder de veelvuldige schoone lessen aan den jongen telemachus gegeeven, daar op byzonder stil staat. 't Was een vaste stelregel van deezen loozen Griek, dat een Man, die zyne gedagten en oogmerken voor anderen niet wist te bedekken, onbekwaam was, om op zyn geliefd Eiland eenig bewind te voeren.
Aristoteles, gevraagd wat hy het bezwaarlykst om te verkrygen oordeelde? antwoordde: Stilzwygenheid! Salomo keurt, gelyk ulysses, den Man, die zyne eigene Geheimen niet bewaaren kan, onwaardig om te regeeren, en verzekert, dat hy, die 't heimlyke openbaart, een Verraader, doch die het bewaart, een getrouw Vriend is.
Men zou natuurlyk verwagten, dat, in ontwerpen van aangelegenheid, wanneer de Geheimhouding noodzaaklyk is, dezelve althans in agt genomen zou worden: als, by voorbeeld, in Zamenzweeringen; en nogthans vinden wy, dit, 't zy door haast, vergissing, of onbedagtzaamheid, geen een van tien, zonder ontdekt te worden, tot stand komen. 't is een goede Stelregel: Servetur ad imum qualis ab initio. Indien men de helft der voorzigtigheid, welke men in den aanvang gebruikt, in de volvoering behieldt, de uitslag zou zo dikwyls niet seiten.
De Geschiedenis aller Volken wyst uit, dat de Zamenspanners, 't zy in eene goede, 't zy in eene kwaade, zaal, voor ontdekking vreezen, wanneer 'er geen grond voor is, en door iets te lang uit te stellen, door het aan veelen toe te vertrouwen, enz. zich een slegten uitslag berokkenen, hoe goed ook het begin moge geweest hebben: maar veronderstellende, dat 'er geen van alle die toevalligheden gebeure, en alles op een gunstigen voet voortgaat, heeft nogthans de ervaatenis geleerd,