De stryd der Reuzen, of de gestrafte Heerschzucht, in zeven Zangen, door E.J.B. Schonck, J.V.D. en Rector der Latynsche Schoolen te Nymegen. Te Nymegen by A. van Goor. In gr. oct. 140 bladz.
De geestige Rector schonck beschenkt zyne Natie weder met eene zyner vernuftige vindingen, die wy met vermaak, over 't geheel, en zonder eenige toepassing te maaken, geleezen hebben. Hy betuigt toch vooraf, dat zyn hoofdoogmerk niet geweest is, een Allegorisch dicht op de tydsomstandigheden van ons Vaderland te schryven; maar enkel in het algemeen, door dit zoo bekend voorbeeld in de Fabelgeschiedenis der Oudheid, te doen zien, hoe voor de zulken, die (volgens l.w. van merken in Gelonide Bed. I. Toon. 7.)
- De wet der Goôn verzaaken,
Het recht vertrêen door snoô begeerlykheid,
Zich aan geweld en trotsheid schuldig maaken,
Des Hemels wraak gestrenge straf bereidt.
en wy kunnen den Dichter veilig hier in gelooven, nadien hy niet dwaas genoeg kan zyn, om, met zeker Matroos, eenige maanden naa den storm, overäl! overäl! te roepen. By een opkomend onweder, of by het ontdekken van klippen, krygt elk scheepeling het recht om te schreeuwen: wy vergaan! wy vergaan! Maar wanneer die storm bedaard, of het onheil afgewend is, zou het zeer ongepast zyn, die alarmkreet te doen hooren. Iets daar men in Nymegen ook niet onkundig van is.
De Dichter meld, in een kort Voorbericht, dat hy tot de versmaat van dit Werkje gekomen is, door de vernieuwde uitgave van het Dichtstuk de Ceuzen, van Jonkheer onno zwier van haren. Welke vernieuwde uitgave Hy, den Heere w. bilderdyk alleen toeschryft. Intusschen schynt de Heer bilderdyk, in de Voorrede voor de Geuzen, daar eenigzins anders over te denken; zeggende: ‘dat de Heer feith hem daar in de hand heeft geboden; dat het aan dien zelfden Heer feith is, aan welken dit Dichtstuk misschien zyne luisterrykste verbeteringen verschuldigd is. enz.’
De Geschiedenis, genoeg bekend, wordt in zeven Zangen, door den Dichter bezongen, en daarna van eenige geleerde Aanmerkingen gevolgd, die nog geleerder zouden geweest zyn, indien zyn Drukker van Moesogottische, Angelzaxische, Yslandsche en Schotsche let-