Maan van Maart, de Maan, die in Maart eindigt. Dit gebruik wordt gestaafd, door clavius in zyn groot werk over den Almanak, Part II. Cap. IV. p. 156; door francois blondel, in zyne Histoire du Calendrier Romain, uitgegeeven in 't Jaar 1682, p. 117, en door den Schryver van eene Verhandeling, getyteld: Question curieuse ou l'on demande de quel mois de l' année solaire doit prendre son nom chaque mois de l' année lunaire. (Journal de Trevoux, Mai, 1741.) Dit gebruik heb ik gezien dat zelfs gevolgd is in het groot en schoon Werk, getyteld: l'Art de verifier les dates, Ed. de 1770 in folio. p. XXII. (Men is thans bezig nieuwe uitgave daarvan te Parys by jombert te vervaardigen.) Eindelyk heb ik zelve hier aan het zegel gehangen in la Connoissance des Tems, de 1774, en in le Journal des Sçavans de Decembre, 1771.
Doch, wanneer 'er twee Maanen zyn, die in de Maand Maart eindigen, noemt men de eene de eerste Maan van Maart, de andere de tweede Maan van Maart.
Volgens dit beginzel is de Paaschmaan nooit de Maan van Maart, 't geen men reeds heeft waargenomen in de Mercure de France, en in le Calendrier de la Flandre voor 't Jaar 1740. Ondertusschen zyn 'er veelen, die de Maan van Maart houden voor die het Paaschfeest regelt: doch ik ken geen genoegzaam gezag om zo te spreeken.
In het tegenwoordig loopend jaar 1783 is de Epacta XXVI: dewyl deeze in de Almanak overeenkomt met den 5 Maart, is deeze de dag der nieuwe Maane, by gevolge zal de 14 van de Maand de 18 van Maart zyn; of men zou om het Paaschfeest moeten stellen, dat dezelve den 21 inviel, volgens den regel aan de Nicesche Kerkvergadering toegeschreeven; 't was dan noodig tot de Nieuwe Maan van den 4 April te komen: de veertiende van die Maan valt in op den eersten Donderdag den 17, en gevolglyk zal de 20ste Paaschdag zyn; doch deeze Paaschmaan eindigt eerst den 2den May; en men zal, over zulks, dit Jaar Pascha hebben in de Maan van May.
Hier staat in aanmerking te neemen, dat men, van het Paaschfeest spreekende, zich bedient van den Kerklyken Almanak der Epactas: deeze Nieuwe Maanen verschillen bykans altoos van de waare Nieuwe Maanen der Starreknndigen, in andere Almanakken aangeweezen: by voorbeeld: in 't Jaar 1748, het Gulden getal 1 zynde, moest de Nieuwe Maan, volgens de Epacta, den 1sten van January invallen; en nogthans was het 's avonds te vooren ten 4 en