sche Transportschepen, geschikt om Troupen tegen de Engelschen, waarmede de Franschen in oorlog waren, in Coromandel over te brengen, in 't midden van 't jaar 1757 ingescheept zynde, was zyne eerste reistogt na Rio de Janeiro in Brasilie; zig vervolgens met de Vloot by l'Isle Grande vereenigd hebbende, zeilden zy de Kaap de goede Hoop voorby; deeden l'Ile de France en l'Ile Bourbon aan, en kwamen eindelyk ter bestemder plaatse in Coromandel. Hier woonde de Heer de la Flotte de Krygsverrigtingen, geduurende de jaaren 58, 59 en 60 by, waar van hy een beknopt verslag geeft. In eene dier ontmoetingen geraakte hy krygsgevangen; en wanhoopende van in Indiën uitgewisseld te worden, gelukte het hem de vryheid te verkrygen, om na Europa te vertrekken. By eene toevallige gelegenheid vertrok hy daarop als Passagier met een Engelsch Schip na China, en kwam dus eerlang te Canton, alwaar hy zig twee maanden onthield. Met den aanvang van 't jaar 1761, ging hy weder Scheep om na Europa te stevenen, toen vyf Engelsche Schepen zig daar toe zeilvaardig maakten. Op het berigt dat de Straat Sunda niet veilig voor hun was, om dat'er Fransche Oorlogscheepen kruisten, zo beslooten zy een nieuwen weg te beproeven. Zy namen hunnen koers langs de Westerlyke kusten der Philippynsche Eilanden, voeren tusschen de Eilanden Borneo en Celebes door, om in de straat Sapi, en zo vervolgens in ruime Zee, te komen; welke togt hun niet, dan na 't doorstaan veeler gevaaren, gelukte. Dit hun oogmerk dus bereikt hebbende, zeilden zy voorts na
St Helena, kwamen in 't laatst van September in Duins, en voeren de Theems op tot Depford; van waar de Autheur na Londen trok; steekende vervolgens van Douvres op Galais over, bevond hy zig wel dra weder in de armen zyner tedere Ouders. - Dit verhaal zyner reize is doorvlogten, met berigten van de merkwaardigste plaatzen, op welken hy eenigen tyd zyn verblyf gehouden heeft, meldende de voornaamste byzonderheden daar toe betreklyk, zo ten opzigte van de gelegenheid en gesteldheid der plaatzen, als ten aanzien van de zeden en gewoonten der bewoonderen.
Op dit dagverhaal volgt wyders een beknopt verslag van de vestigingen, door verscheiden Natien van tyd tot tyd in Indiën, en byzonder op de Kust van Coromandel, opgerigt, met eene nevensgaande melding van de gesteldheid der Indische Lugtstreek: waar nevens gevoegd is een naamlyst en korte beschryving der plaatzen, op de Kust van Coromandel gelegen.