Echte en naauwkeurige beschryving der Bastille, benevens Anecdoten, betrekkelyk tot dit Kasteel der Fransche Staats-Inquisitié. Uit een zeer zeldzaam Fransch berigt, 1781. Behalven het Voorwerk 70 bladz. in gr. octavo.
Een akelige Historie van een akelige Gevangenis. Het akelige en afschuwelyke denkbeeld, dat alle de berigten van de Fransche Bastille, van tyd tot tyd uitgegeeven, den Leezer ingeboezemd hebben, wordt door deeze beschryving bevestigd. Dezelve is opgesteld op eene manier, welke ons moet doen denken, dat de Schryver gelegenheid gehad heeft, om alles, zo niet zelf te zien, ten minste, door naauwkeurig onderzoek, te verneemen, uit zodanigen, die oog- en oorgetuigen zyn, en zelven de hand gehad hebben, in de behandelingen den gevangenen aangedaan. Wat hier van zy, dit is althans blykbaar, dat de beschryving zeer wel strookt met het wezenlyke der vroegere berigten, en dat de daarin opgemerde byzonderheden beantwoorden aan de verhaalen der lotgevallen van etlyke gevangenen. De Autheur geeft ons een naauwkeurig verslag, zo van de uiterlyke als innerlyke gesteldheid van het Kasteel, de Bastille genaamd; met melding van deszelfs bewaaking, zo binnen als buiten; en van de onderscheiden soorten van bewaarplaatzen der gevangenen, jammerlyker, naar evenredigheid van hunne beschuldiging of verdenking; naar gerade van welke ook hunne onmedogende behandeling ingerigt is. Van dit laatste spreekende, ontvouwt hy ons de ongelukkige manier, op welke zy, ten aanzien van verblyf en voedzel, hun leeven slyten; geevende tevens voorts een berigt van de onregtmaatigheden, die in hunne verhooringen gepleegd worden; van de kwellingen, welken men de gevangenen doet ondergaan; en van de listen, die men in 't werk stelt, om hen deeze en geene geheimen, 't zy gegrond of ongegrond vermoed, te doen openbaaren, on dingen te doen ontdekken, die hun eigen onheil, of dat van anderen, berokkenen; welk alles, volgens dit berigt, veelerleie mishandelingen vergezelden. Hier nevens gaat te gelyk nog een onderscheiden verslag van de bestuuring deezer Staatsgevangenisse, de inrigting der handelingen, derzelver aantekening, bewaaring, en 't geen verder tot dit onderwerp betsekking heeft. By dit alles komen
ten laatsten nog eenige Anecdotes, of eene aantekening van byzondere voorvallen in de Bastille; waaronder ook gewag gemaakt wordt van den man met het yzeren masker, in 't afloopen van de voorige, en den aanvang der tegenwoordige eeuwe aldaar bewaard. - Het geval is te bekend, om 'er hierop staan teblyven; dan daar men rede meent te hebben, om in twyfel te trekken, of de Graaf de Vermandois, (zo zommigen willen,) deeze onbekende gemaskerde gevangen geweest zy, daar men verschillend over den persoon, die 't geweest zou zyn, blyft gissen, zullen wy des Schryvers laatste aantekening deswegens hier nog plaatzen.