olieagtige, zwavelagtige en salpeteragtige stoffen uit het Aardryk optrekt; deze stoffe, in de bovenlugt en wolken vergaderd en in brand geraakt zynde, doet, met een vreeslyk geweld, de wolk, in welke zy als opgeslooten is, van een barsten, en schiet daar uit met eene verbaazende snelheid, of naar de Aarde of op zyde, of ook naar de hoogte, als een schitterende vlam, die overal doordringt, alles verplettert, verbrandt en verteert, wat die ontmoet; dit vuur schiet doorgaans al slingerende, en als een straal uit de wolk, waarom het een Blixemstraal genoemd wordt.
Vr. Wat is donder?
A. Dat sterke geluid en gedreun, het welk den Blixem verzelt, en door het barsten van de wolk veroorzaakt wordt.
Vr. Hoe komt het dat de Donderslagen zomtyds zo lang aan een duuren, of men verscheiden slagen hoorde, terwyl men maar eenen Blixemstraal ziet?
A. Wanneer de Blixem uit de wolk schiet, rolt de slag van den Donder door de Lucht, en de te rugkaatzing en afstuiting van dit geluid op de ongelyke wolken, veroorzaakt die langduurige dreuning: zelfs in Landstreeken, daar veele Bergen zyn, kaatzen deze Bergen het geluid des Donders ook af; waarom doorgaans daar de slagen veel langer duuren.
Vr. Heeft de donder ook zo verschriklyke uitwerkingen als de Blixem?
A. Neen; gelyk de schoot van een Snaphaan of Canon schade doen kan, maar geenzins deszelfs slag, zo is 't ook met den Donder gelegen.
Vr. Hoe komt het dat de Donder dikwyls een geheele poos tyds, naa het Licht van den Blixem, gehoord wordt?
A. Door den verren afstand: het Licht komt veel schielyker tot ons dan het Geluid, dit kunt gy zien, wanneer gy op een wyden afstand een Snaphaan ziet afschieten, zult gy eerst het vuur of de vlam van het Buskruid zien, en een poos tyds daar naa eerst den slag hooren. Hoe schielyker wy nu den Donderslag op het zien van den Blixem hooren, hoe digter het onweer by ons is; en wanneer wy het Blixemlicht en den Donder te gelyk zien en hooren, is die onweersbui digt by ons, en wy in groot gevaar.