bleek waren, en tot het groene overhelden. Deeze Plant zal waarschynlyk nu eene plaats krygen in de Tuinen der lief hebberen hier te Lande, en zy verdient de aandagt der Na tuuronderzoekeren.
De Kruidkundige kenmerken van de Dionaea zyn, volgens linnaeus, die dezelve onder de Classe van de Decandria Monogynia brengt, deeze:
De calix, of Bloemkelk, bestaat in vyf smalle, gelyke, rechtopstaande blaadjes van eene holle ovaalswyze gedaante, boven scherp.
De corolla, of Bloem, heeft vyf holle blaadjes van eene langwerpige omgekeerde ovaale gedaante, stomp aan 't einde: ter wederzyden omgekruld, en van beneden na boven loopen zeven doorschynende streepen.
De stamina, of Helmstyltjes, hebben gelyke draadjes, korter dan de Bloembladeren; de toppen, die het manlyk zaad bevatten, zyn rondagtig.
Het pistillum, of Styltje, heeft een rond zaadhuisje, een weinig gedrukt, en geribd als een Meloen: het Styltje is draadswyze, en iets korter dan de Meeldraadjes.
De stigma, of het Mondje, staat open en is rondsom geribd.
Het pericarpium, of Zaadhuisje, is een bultig klepje met één afdeeling.
De zaadjes zyn veelvuldig, zeer klein, langwerpig van gedaante, en zitten beneden aan het klepje.
De Dionaea Muscipula groeit in de moerassen van Noord-Carolina, digt by de grenzen van Zuid-Carolina, op omtrent 34 Gr. Noorder Breedte, waar de Winters kort en de Zomers zeer heet zyn. De Wortels bestaan uit schulfers en hebben weinig vezels, en duuren een jaar. De Bladeren zyn veelvuldig en geneegen om nederwaards te hangen, tweeledig en vos sap. Het benedenste lid, 't welk een soort van stam maakt, is plat, langwerpig, aan beide zyden scherp en eenigzins hartvormig. In eenige verscheidenheden vindt men ze boven aan getand. Het bovenlid bestaat uit twee kwabben, of lobben: ieder kwab maakt een half ovaal, de randen zyn bezet met styve hairtjes, gelyk wenkbrauwen, die elkander raaken, of in elkander sluiten, als zy digt gaan: 't welk zy doen, van binnen aangeraakt zynde.
De oppervlakten van deeze kwabben zyn bedekt met kleine roode tepeltjes; elk deezer tepeltjes gelykt, door een sterk vergrootend glas bezien, naar de gedrukte bes van een Arbutus.