Quirien van Haelen (1981) publiceerde de bundels Opgesomd staat netjes, Zap, Testosteron en (met vader Frits Criens) Vader & Zoon. Hij publiceerde in De tweede ronde, Krakatau, Tirade, KortVerhaal en Het vrije vers. Onder het pseudoniem Quinty Leeuwenvacht publiceerde hij Losjes gebonden. Binnenkort verschijnt van Van Haelen & Leeuwenvacht de bundel 69, bedenkelijk sprookje op rijm.
Judith Hermann (Berlijn, 1970) publiceerde drie verhalenbundels, die met lovende recensies en prijzen werden overladen. Sinds haar debuut in 1998 geldt Hermann in Duitsland dan ook als een toonaangevend auteur van het korte verhaal. Al haar boeken werden in het Nederlands vertaald, Zomerhuis, door Joke Gerritsen (1999) en Niets dan geesten (2004) en Alice (2009) door Gerda Meijering. Lascia verscheen eerder in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en in Vom Fisch bespuckt, een verzamelbundel met werk van hedendaagse Duitse auteurs (Kiepenheuer & Witsch, 2002).
Ineke Holzhaus werkte jarenlang in het theater, waar ze acteerde en regisseerde. Later schreef ze toneelstukken en hoorspelen voor radio en cd. Sinds 2008 publiceerde ze drie poëziebundels. De laatste, Waar je was, verscheen in 2011 bij Azul Press. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt dit najaar een bundel korte verhalen, Meisje in het blauw.
Paul van den Hout (1939), vertaler en dichter. Van hem verschenen eerder de vertaalde roman-in-verzen van Vikran Seth, De Golden Gate (Van Oorschot, 1995), de dichtbundel Oud heden (Nijgh & Van Ditmar, 2001) en de detectiveroman-in-verzen De muze en de misdaad (eigen beheer info@dokumenz.nl).
Simon Knepper (1955) publiceerde gedichten in onder andere De Tweede Ronde, Propria Cures en Vrij Nederland. In 1982 verscheen zijn bundel Heer, bewaar de kattenmepper en in 1992 De geur van Zeeuwse meisjes, beide bij Bert Bakker.
Alexander Ivanovitsj Koeprin (1870-1938) bezocht het militaire gymnasium en diende veertien jaar in het leger. Daarna oefende hij honderd-en-een beroepen uit, maar vooral dat van schrijver. Hij stond positief tegenover de Russische revolutie, maar moest in 1919 door omstandigheden met zijn gezin naar Frankrijk emigreren. Geplaagd door heimwee en geldgebrek woonde hij tot 1937 in Parijs om toen ziek en gebroken terug te keren naar Rusland, waar hij een jaar later stierf. Koeprin schreef c. 200 verhalen, maar dankte zijn faam vooral aan zijn romans: Het Duel (1905) en De Kuil (1915). Van De Kuil verscheen in 1979 een vertaling bij De Arbeiderspers; in 2002 bracht Uitgeverij Veen van Koeprin uit: Olesja en Vera, twee liefdesverhalen.
Penelope Lively (Low, 1933), een zeer productieve, gelauwerde en geridderde Britse schrijfster van kinderboeken en romans, heeft in Nederland nooit veel succes gehad. Het bekendst is haar roman Moon tiger, ook onder die titel vertaald. Een thema in veel van haar oeuvre voor volwassenen, de maatschappelijke positie en rol van vrouwen, klinkt ook door in het lichtvoetige verhaal Vijfduizend-en-één nacht.
Guy de Maupassant (1850-1893) brak als gevolg van de Frans-Duitse oorlog (1870-71) zijn rechtenstudie af, werkte tien jaar als ambtenaar in Parijs en schreef meer dan 300 korte verhalen, aanvankelijk gepubliceerd in kranten, later in boekvorm. Op zijn dertigste is hij beroemd, ook buiten Frankrijk. Toergenjev verspreidt zijn faam in Rusland. Door syfilis schizofreen geworden, doet hij op 41-jarige leeftijd een zelfmoordpoging. Hij wordt opgenomen in de kliniek van de beroemde Dr. Esprit Blanche (Passy, Parijs) waar hij na twee jaar overlijdt.
Robert Menasse (Wenen, 1954) debuteerde in 1988 als romanschrijver met Sinnliche Gewissheit (in vertaling Bar Hopeloos. In 1991 volgde Selige Zeiten, brüchige Welt, (Zalige tijden, breekbare wereld), dat prijzen opleverde en Menasses internationale doorbraak betekende. In 2001 verscheen zijn magnum opus Die Vertreibing aus der Hölle (De verdrijving uit de hel). In 2003 bundelde hij zijn essays in Das war Österreich. Hij schreef ook toneel en verhalen, waarvan veel in Nederlandse tijdschriften is verschenen. Het hier gepubliceerde verhaal komt uit zijn jongste publicatie, de bundel Ich kann jeder sagen (2009).