Cathelijn, die acht jaar met een Canadees in Ontario getrouwd was geweest en blij was weer in Amsterdam te wonen, grijnsde tegen het scherm.‘Zo begint het altijd, halve gare!’
De volgende dag stuurde David een lange brief aan Hanneke. Cathelijn kreeg het idee dat hij hem ook een beetje voor haar schreef, om haar te laten begrijpen hoe die Meest Bijzondere Relatie Aller Tijden was begonnen. Hij vertelde dat hij soms nog niet kon bevatten wat er de afgelopen weken met hem was gebeurd. Het was stom toeval geweest dat hij op een middag met een Nederlandse collega door de binnenstad van Amsterdam liep en dat die collega op het terras van een café iemand herkende. Ze waren erbij gaan staan, hadden ook een biertje genomen en toen stelde de kennis van zijn collega David voor aan zijn zus: Hanneke.
‘Zodra ik je zag, was het alsof ik door de bliksem werd getroffen,’ vertaalde Cathelijn.‘Wow, wat was je mooi! Je was zo slank en je droeg een zwart jurkje. Ik ken niemand bij wie zwart zo fantastisch staat!’
Hoe zou ze eruit zien, die Hanneke? Net als zijzelf met lang donker haar? Zwart stond Cathelijn ook geweldig. Of zou ze juist blond zijn, waarbij het lichte haar mooi afstak tegen dat jurkje? Hoe oud zou ze zijn? Wat zou ze doen? Werkte ze? Studeerde ze nog?
Uit de brieven van David en de briefjes van Hanneke, die bijna dagelijks binnenkwamen, werd ze niet veel wijzer. Ze waren zich er duidelijk van bewust dat er iemand over hun schouder mee keek. Van Hanneke wist ze alleen dat ze tandartsassistente in Wormerveer was. En van David dat hij in Lowell, Massachusetts woonde.
Ze probeerde de vertalinkjes steeds voor het eind van de avond klaar te hebben. Op die manier fungeerde de correspondentie als bedlectuur; een vervolgverhaal dat via de mail binnenkwam.
Op een dag schreef David aan zijn geliefde dat hij een liefhebber was van Edward Hopper en dat er net een overzichtstentoonstelling van deze schilder in Amsterdam was. Hij raadde Hanneke aan ernaartoe te gaan.
Ze ging er binnen een paar dagen heen en deed verslag. Ze vond de schilderijen heel mooi, schreef ze. Hopper probeert aan de aarde gebonden zaken in hetzelfde schilderij weer te geven als het bovenwereldse of het transcendentale. Het is een combinatie van reflexieve gedachten en de concrete realiteit.