wendde Finland zich, onder het leiderschap van generaal C.G. Mannerheim, tot de westerse machten. In juli 1919 ondertekende Mannerheim het document waarin de staatsvorm van Finland werd vastgelegd, een compromis tussen de aspiraties van de republikeinen en de monarchisten dat tot op heden van kracht is.
Tussen de wereldoorlogen gedijde Finland in economisch opzicht en werd het land politiek meer stabiel; tussen 1929 en 1933 was er echter sprake van een economische en politieke crisis. Het Scandinavische politieke systeem stond onder druk, maar overleefde. Van groot belang voor de ontwikkeling van Finland waren de constitutionele regering en de economische en culturele structuren, die stamden uit de tijd dat Finland een groothertogdom was. Het grote verschil met toen was, dat Finland bijna alle betrekkingen met Rusland verbrak.
Tegen het eind van de jaren 1930, toen de Sovjet-Unie zich herstelde van de revolutie, de burgeroorlog en interne crises, en Duitsland van de verliezen tijdens de Eerste Wereldoorlog, groeide de militaire dreiging in het Baltische gebied. In een verdrag van 1939 tussen de Sovjet-Unie en Duitsland, waarin de invloedssferen werden vastgelegd, vielen Finland en de Baltische staten onder de Sovjet-Unie. In november 1939, na de weigering van Finland om gebied uit te wisselen en de vestiging van een militaire basis toe te staan, viel de Sovjet Unie Finland aan. Het Finse leger was echter in staat om de opmars van de Sovjet-strijdkrachten gedurende 100 dagen tegen te houden, alvorens het Rode Leger de overwinning behaalde. Bij de Vrede van Moskou kreeg de Sovjet-Unie het gebied (Karelië, inclusief de stad Viipuri) en de basis (het schiereiland Hanko) waar het om gevraagd had.
Toen Duitsland de Sovjet-Unie aanviel in 1941, sloot Finland zich daarbij aan, gedreven door een combinatie van politieke onzekerheid en het verlangen het kort tevoren aan de Sovjet-Unie afgestane gebied terug te winnen. In 1944 slaagde het Finse leger er opnieuw in om de opmars van het Rode Leger tegen te houden. Zonder dat Finland bezet werd, kon een eervolle wapenstilstand worden gesloten. Een definitief vredesverdrag, dat de grenzen respecteerde zoals vastgelegd in de Vrede van Moskou, werd in 1947 ondertekend.
Na de Tweede Wereldoorlog was Finland om interne en externe redenen genoodzaakt een vergaande sociale herstructurering door te voeren. De hervestiging van een tiende deel van de bevolking uit het afgestane gebied (Karelië), en van de gedemobiliseerde soldaten, was een extreme inspanning voor het land na de oorlog, met name