Modernism and Modernisation: Debates on Ecclesiastical Reform, Societal Change and Cultural Renewal in the Dutch Liberal Protestant Weekly De Hervorming (1873-1934)
‘Het ware te wensen [...] dat het jongere geslacht der modernen het zich tot plicht rekende, den oorsprong der eigen richting te bestuderen uit de bronnen. In oude jaargangen van verschillende tijdschriften, in oude brochures ligt een schat van wetenswaardigs verborgen, waarmee al te weinig kennismaken.’
Deze woorden, geschreven door de Nederlands-hervormde predikant S.K. Bakker, waren op 23 mei 1914 te lezen in het weekblad De Hervorming. Bakker en enkele tien- tot honderdduizenden anderen in den lande afficheerden zich als ‘modern’ of ‘vrijzinnig’, daarbij verwijzend naar een stroming binnen het protestantisme die zich kenmerkte door onorthodoxe opvattingen over conventionele geloofsbegrippen alsmede door sociale en kerkelijk-godsdienstige hervormingsgezindheid. ‘Modernen’ bewogen zich zowel binnen verschillende kerkgenootschappen als daarbuiten en streefden ernaar actuele theologische, (natuur)wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in hun levens- en wereldbeschouwing te verdisconteren.
Bakkers aanbeveling geldt ook vandaag nog, voor een ieder die onderzoek naar de geschiedenis van het vrijzinnig-protestantisme in Nederland wil verrichten. Als leidend opinietijdschrift van vrijzinnige signatuur, gelieerd aan de Nederlandse Protestantenbond, het belangrijkste discussie- en ontmoetingsplatform in vrijzinnige kring, leent De Hervorming (1873-1934) zich meer dan enige andere periodiek voor dergelijk onderzoek.
In mijn onderzoek naar de wijze waarop vrijzinnigen hebben gereageerd op de veranderende configuratie van kerk en maatschappij, en getracht hebben zélf als aanjagers van hervormingen op te treden, staat deze periodiek dan ook centraal. Juist omdat zij zowel uitwendig als geloofsinhoudelijk eenduidige identiteitskenmerken misten en daardoor moeilijk zijn in te passen in het verzuilingsparadigma dat de geschiedschrijving lang heeft gedomineerd, hebben vrijzinnig-protestanten aanmerkelijk minder aandacht gekregen dan andere groeperingen. Zij voelden zich nochtans wèl een eenheid en waren vanuit hun godsdienstige beginselen sterk geëngageerd. Het was hun aspiratie de ‘tekenen des tijds’ te detecteren en te leren verstaan, om godsdienst als cultuurbeïnvloedende en maatschappijhervormende kracht in de toekomende tijd te kunnen bewaren.
Het onderzoek wil de debatten in De Hervorming (en andere historische bronnen) over de positie en taak van vrijzinnigen binnen en buiten het kerkelijke domein contextualiseren door deze te plaatsen tegen de achtergrond van toenmalige processen van verandering en ontwikkeling in kerk, staat en maatschappij - aangeduid met de overkoepelende term ‘modernisering’ - en analyseren hoe zich in vrijzinnige kring bij een verscheidenheid aan opinies toch een gevoel van verbondenheid en een aanhoudende poging tot gemeenschapsvorming hebben kunnen ontwikkelen.
Tom-Eric Krijger
Rijksuniversiteit Groningen
Promotor: prof. dr. A.L. Molendijk
Looptijd: 2011-2015
e-mail: t.e.m.krijger@rug.nl