oneel te noemen: hij baseerde zijn geschiedenis op studie van de nummers en interviews met betrokkenen. Verder probeert hij toegang te krijgen tot de persoonlijke archieven van betrokken redacteuren en zo de reconstructie van redactionele processen te ondersteunen met bronnenmateriaal.
Tenslotte deed Alistair McCleery (Napier University) verslag van een ambitieus en onconventioneel onderzoek naar Schotse literaire tijdschriften tussen 1979 en 1999. Samen met collega Linda Gunn onderzocht McCleery de rol die literaire tijdschriften in die periode speelden in de formatie van de Schotse culturele en politieke identiteit. In zijn lezing toonde McCleery aan hoe literaire tijdschriften debatten over culturele en politieke identiteit kunnen verbreden en verdiepen. De drie tijdschriften die in het onderzoek centraal staan - Cencrastus, Edinburgh Review and Chapman - speelden alle een belangrijke rol in debatten over Schotse en Britse identiteit. Het onderzoek, dat in 2009 gepubliceerd zal worden, kenmerkt zich door een veelvoud aan onderzoeksvragen. Zo bestuderen McCleery en Gunn hoe de tijdschriften een agenda creëerden voor culturele debatten, welke redactionele processen achter de publicaties schuil gingen, hoe de productie, distributie en sponsoring van de tijdschriften verliep en welke lezers ze aantrokken. McCleery en Gunn baseerden hun onderzoek op een eclectische combinatie van beproefde methoden uit onder andere mediastudies en sociologie.
Tijdens de slotdiscussie werden de vier sprekers ondervraagd over hun methodologische keuzes. Zo bleek dat McCleery geen duidelijk model had voor zijn onderzoek, maar zich heeft laten leiden door de verschillende onderzoeksvragen die ieder een andere methode vereisten. De vier lezingen bevestigden onze aanname dat Europese tijdschriftonderzoekers de behoefte voelen om in internationaal verband samen te werken en hun vragen over de methodologie en theorie van tijdschriftonderzoek uit te diepen. Op dit moment wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om in 2009 een Europees netwerk op te starten.
·> usha wilbers is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Engelse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is gepromoveerd op het Amerikaanse literaire tijdschrift The Paris Review (1953-) en verricht onderzoek naar de ethiek van literatuurkritiek in de periode 1880-1920.