org). De achterliggende idee is, dat wie op het internet vroegere jaargangen van De Gids raadpleegt, eerder geneigd zal zijn actuele gedrukte nummers in te zien. De zoekfunctie maakt het bovendien mogelijk op onderwerp te zoeken, dus met één zoekactie te inventariseren wat in verleden en heden over een bepaald onderwerp is geschreven in het blad. Veel van deze ideeën publiceert Van Weelden in zijn binnenkort te verschijnen pamflet Literair overleven.
Samuel Vriezen, die vooral bekendheid geniet als componist en internet-publicist - hoewel hij met regelmaat ook in gedrukte tijdschriften schrijft - ging, als derde spreker in Amsterdam, in op de functie van kritiek in de publieke ruimte. In dat verband behandelde hij onder meer de verschillen tussen het publiceren in tijdschriften en het publiceren op het internet. Het grootste verschil is in zijn ogen, dat een gedrukte publicatie veel meer een afgerond product is, waar een publicatie op het internet zich kenmerkt door een zekere, welhaast fundamentele voorlopigheid - al is deze gedachte nog niet algemeen aanvaard, en moet zij zich nog bewijzen. Wat op het internet staat, kan gemakkelijk worden gewijzigd - eventueel onder invloed van de reacties en de, al dan niet politieke, dialoog die de betreffende tekst oproept. Daardoor biedt een publicatie op het internet bijna vanzelf de mogelijkheid van een wisselwerking tussen meerdere auteurs, en is zij veel minder nadrukkelijk het werk van één auteur; de idee van het copyright dat bij één auteur zou berusten komt daarmee in een nieuw licht te staan.
In de forumdiscussie bleken de drie sprekers opmerkelijk eensgezind in hun opvattingen over de toekomst van het gedrukte tijdschrift. Zij zagen niet direct een bedreiging in de digitalisering - het gedrukte blad zal zeker kunnen voortbestaan als kern van activiteiten die ook in de digitale wereld zullen plaatsvinden. Rond het gedrukte tijdschrift zullen digitale archieven, digitale discussiegroepen en digitale dossiers (met bijvoorbeeld links naar relevante websites) kunnen ontstaan, die het maken van een tijdschrift een hybride karakter zullen geven - deels gedrukt, deels digitaal.
In Antwerpen was de neerlandicus Harold Polis, uitgever bij Meulenhoff / Manteau en vaste medewerker van Streven, de eerste spreker. Hij wees erop dat de veranderingen in de uitgeverswereld als gevolg van de voortschrijdende digitalisering al in volle gang zijn. Uitgevers publiceren teksten nu al niet meer alleen in boekvorm, maar ook als digitaal bestand, en deze trend zal