2] Wat is het merkwaardigste tijdschrift dat u ooit onder ogen is gekomen?
The Journal of Irreproducible Results, zie www.jir.com. Populair sinds zijn oprichting in 1955. Door Discover gerecenseerd als: ‘The Journal of Irreproducible Results is the funniest thing to happen to science since Archimedes ran naked through the streets of Syracuse.’ Need I say more?
3] Van welk tijdschrift herleest u oude nummers voor uw plezier?
National Geographic, dat bladert zo heerlijk weg, prachtige plaatjes, heel soms lees ik ook de tekst, maar niet zo vaak. Verder: Donald Duck, mijn favoriet sinds mijn allereerste abonnement daterend van de vroege jaren zestig.
4] Van welk tijdschrift betreurt u de ondergang het meest? Van welke het minst?
Grappig genoeg kan ik op beide vragen hetzelfde antwoord geven: De Feuniks. Van dit blad was ik, gedurende mijn middelbare schooltijd, twee jaar lang de hoofdredacteur. Gelijk de mythologische vogel Phoenix (maar ja, in die tijd was het hip om alles zo ‘foneeties’ mogelijk te schrijven, vandaar bij ons Feuniks), het fabeldier dat de kunst verstond uit zijn eigen as te herrijzen, ging ons schoolblad regelmatig ter ziele om dan na verloop van tijd compleet herboren weer te verschijnen. Onder een nieuwe redactie, met een nieuwe formule en nieuwe energie. Elke keer werd de ondergang betreurd, en ook weer niet. Tijd voor schoon schip. Bij veel bladen gebeurt dit nog steeds, dan heet het ‘restyling’ of zelfs ‘relaunch’. Dat laatste is meestal een veeg teken, een laatste opleving, het eerste is de enige manier om bij de tijd te blijven. Goede tijdschriften ondernemen een restyling trouwens zo onopgemerkt mogelijk. (Ik lees nu op Wikipedia dat in de Chinese cultuur Phoenix of Feniks ook het symbool was voor het vrouwelijke geslachtsorgaan - dat wisten we toen op het gymnasium niet, misschien gelukkig maar.)
5] Wat is uw professionele relatie met tijdschriften?
In 1988 begon ik na vier jaar redacteurschap bij nrc Handelsblad, bij de wetenschappelijke uitgeverij van Elsevier. In de loop der tijd heb ik in diverse vakgebieden honderden wetenschappelijke tijdschriften uitgegeven - en vele boeken. Van 2000 tot 2002 was ik verantwoordelijk voor de publieksbladen van Elsevier, waaronder het weekblad. Vanaf 2002 ben ik me voor de volle honderd procent gaan toeleggen op e-publishing.