Het goede, ware en grondige bevorderd
Emile Wennekes
Nederlandsch Muzikaal Tijdschrift 1839-1848.
(Répertoire International de la Presse Musicale). Samenstelling: Liesbeth Hoedemaeker (m.m.v. Elisabeth Kamphuis), Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis Amsterdam/Ann Arbor Michigan, 1994.
isbn 0-8357-2329-1. 226 pp. $ 130.
Ook in de Nederlandse muziekwetenschap wint het tijdschriftonderzoek terrein. Met name de belangstelling voor de combinatie van tijdschrift- en receptie-onderzoek springt daarbij in het oog. Bij dit type onderzoek wordt, met het tijdschrift of dagblad als medium, bestudeerd hoe een compositie, een componist of een stroming werd gerecipieerd door pers en publiek.
Een nuttig apparaat hiertoe levert de ambitieuze uitgavereeks van het Répertoire International de la Presse Musicale (ripm), waaraan ook muziekwetenschappers uit Nederland bijdragen leveren. Het ripm vormt samen met het Répertoire International des Sources Musicales (rism), het Répertoire International de Littérature Musicale (rilm) en het Répertoire International d'Iconographie Musicale (ridim) een viertal bibliografische onderzoeksprojecten waarbij musicologen en muziekbibliothecarissen in Europa en de Verenigde Staten nauw samenwerken. Het ripm is opgezet om een geselecteerd corpus van belangwekkende achttiende-, negentiende- en twintigste-eeuwse muziekperiodieken te ontsluiten door indexering.
Het hoofdkwartier van het ripm is ondergebracht bij het Center for Studies in Nineteenth-Century Music van de universiteit van Maryland (vs); hoofdredacteur is H. Robert Cohen. Het is de bedoeling dat over een periode van twintig jaar (1988-2008) ongeveer tweehonderd geannoteerde titelcatalogi, trefwoorden- en auteursregisters zullen verschijnen.
Intussen is ongeveer de helft van dat aantal beschikbaar, waaronder de indices van wereldwijd gerenommeerde periodieken als de Allgemeine Musikalische Zeitung, de Revue Musicale of The Musical Times. De Nederlandse muziektijdschriften die al zijn geïndexeerd zijn Het Muziekcollege en het Nederlandsch Muzikaal Tijdschrift. Deze twee zullen in de nabije toekomst worden gevolgd door Caecilia, La Hollande Musicale en het Weekblad voor Muziek.
De band over het Nederlandsch Muzikaal Tijdschrift (nmt) is een goed voorbeeld van hoe de ripm-reeks is opgezet. De indices zijn samengesteld door musicologe Liesbeth Hoedemaeker die werkzaam is bij de bibliotheek van het Haags Gemeentemuseum, waar tal van Nederlandse muziekarchieven worden beheerd.
Het nmt, dat tussen 1839 en 1848 tien jaargangen beleefde, is te beschouwen als de voorganger van het bekende Caecilia (1844-1944), het langstlopende tijdschrift uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. In het gratis proefblad werd het doel van het nmt als volgt omschreven: ‘[...] onze lezers bekend te stellen met de belangrijkste voorvallen in de kunst, zoowel hier te lande als elders [...] Eene onpartijdige beoordeeling van nieuw uitgekomene compositiën en muzikale werken, zullen wij ons mede ten taak stellen [...] Zonder eenige bij- oogmerken zal zij [de redactie] trachten het goede, ware en grondige en daardoor de kunst zelve te bevorderen.’
Omdat het nmt slechts één decennium