Eenduidig
Cultuur wordt ook gezien als tegenhanger van de natuur: alles wat de mensen doen, denken en maken. De genoemde stelling geeft vervolgens aan dat dit doen, denken en maken altijd binnen bepaalde kaders of grenzen gebeurt. Cultuur behoort bij een bepaalde groep, bijvoorbeeld jongeren, allochtonen, volk (Indianen, Egyptenaren, ...) school, vereniging, bedrijf, stad, et cetera. Ons cultureel erfgoed is dat wat ons in Nederland bindt aan tradities, gebouwen, rituelen, feesten, et cetera. Maar we realiseren ons ook dat er een werelderfgoed is. Het gaat dan over hetzelfde, met als verschil dat de kaders en grenzen niet beperkt blijven tot die van Nederland.
De leerlijn CKV gaat over cultuur, kunst en hun onderlinge relatie. De kerndoelen van het basisonderwijs en de basisvorming en de examenprogramma's zijn echter weinig consistent. De kerndoelen van de basisschool bezitten bijvoorbeeld als enige een kerndoel over de oriëntatie op cultuur. Het maakt deel uit van de kerndoelen voor het leergebied kunstzinnige oriëntatie: ‘de leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed’. Het kerndoel gaat uitsluitend over het ‘cultureel erfgoed’ en is dus slechts een onderdeel van de brede definitie van cultuur: ‘alles wat verbindt’. Bovendien kun je je afvragen waarom dit kerndoel bij het leergebied kunstzinnige oriëntatie is ondergebracht. Had het wellicht veel beter bij het leergebied ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ gepast? Is hier sprake van een gemiste kans? Als we de leerstof voor CKV in een leerlijn willen ordenen, dienen we de kerndoelen van basisschool en basisvorming op elkaar af te stemmen en in relatie te brengen met de eindexamens voor CKV. Bovendien dient de benaming van de CKV-vakken in de bovenbouw van vmbo en havo/vwo hetzelfde te zijn. De vakken waarin receptie van kunst en cultuur centraal staan, heten nu in het vmbo CKV en in havo/vwo CKV-1. De kunstvakken die gericht zijn op het zogenaamde handelingsdeel, zeg maar de traditionele vakken (dans, drama, handvaardigheid, muziek en tekenen) heten in het vmbo ook dans, drama, et cetera, maar op havo/vwo worden zij CKV-3 genoemd. Er wordt al wel over nagedacht om een verdeling te maken. Het receptieve vak, waarin kennismaking met kunst en cultureel erfgoed centraal staat, zal mogelijk in zowel vmbo, havo als vwo CKV blijven heten. De vakken waarin de verschillende disciplines actief worden beoefend zullen als Kunstvak voor de bepaalde discipline worden aangeduid. Vanzelfsprekend wordt hier niet gepleit voor het opdelen van de
leerstof in verschillende vakken. De lijn die is ingezet om door samenwerking, afstemming of mogelijke integratie te streven naar leergebieden in de basisschool en onderbouw van het voortgezet onderwijs mag niet haaks staan op een ordening van de leerstof in leerlijnen. Maar dan zullen van basisschool tot afsluiting in het voortgezet onderwijs de begrippen cultuur en kunst eenduidig moeten worden gehanteerd.
Hans van Bemmel is werkzaam bij de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO).