Afwerking
Alles werd ingeleverd en er was een ploeg leerlingen die de tekeningen in zou gaan scannen. Niet alles verliep zonder problemen. Een leerling had zo'n vijftien stroken ingescand toen de systeembeheerder besloot tot het leeghalen van de digitale mappen. Weg waren de scans, alles moest dus opnieuw. Een andere leerling had een stapeltje tekeningen mee naar huis genomen om te scannen. Thuisgekomen bleek hij de map te zijn verloren. Er is niets meer teruggevonden. Aan een groep leerlingen werd gevraagd opnieuw de stroken te tekenen. Ook bleek dat de tekstballonnetjes moeilijk te lezen waren. Er is toen besloten alle tekstballonnetjes weg te gummen. Rolf Thijssen heeft daarvoor in de plaats met de computer een inzet gemaakt met digitale tekst. Dat ziet er niet alleen professioneler uit, maar het bevordert ook de leesbaarheid. Naast het visualiseren van het verhaal kwamen er ook allerlei zaken aan bod zoals research, compositie, het ontwikkelen van een eigen stijl en het digitaal bewerken van de teksten.
De volgende stap was het vinden van een drukker die de stripboeken voor een redelijke prijs en toch naar onze wensen wilde drukken. Er was besloten het boekje in full colour uit te geven en niet als schoolkrant. De leerlingen krijgen daardoor de indruk een ‘echt’ stripboek in handen te hebben. Grappig is dat het helemaal niet stoort dat eenzelfde farao er op verschillende stroken anders uitziet. Op één strook, bestaande uit drie plaatjes, heeft een leerling de poppetjes zelfs als harkpoppetjes getekend, zoals kleine kinderen dat doen. In het totaaloverzicht van de bladzijde stoort het helemaal niet, evenmin tijdens het lezen.
Elke leerling van onze school, ruim 1900 in totaal, heeft een stripboek gekregen. De reacties waren erg leuk, zowel van de leerlingen die zelf een strook getekend hadden, als van de leerlingen van andere klassen.
Het leuke van de strip is dat alle elementen over Egypte die in de mentorlessen aan de orde zijn geweest, zoals de piramides, het leven van alledag, de kleding en dergelijke vanzelf in de strip terugkomen. Spelenderwijs zijn deze onderdelen door de leerlingen getekend in de strip. Een mooiere verwerking van leerstof kun je je als docent(en) niet wensen. Ook het enthousiasme van de leerlingen mag niet onvermeld blijven. Jonge mensen houden van strips. Het samenwerken als groep aan een dergelijk project schept een band. Een korte reactie van Mark, nadat de leerlingen hun strook getekend hadden, illustreert dit duidelijk: ‘Ik las al veel strips en nu kon ik ze zelf gaan tekenen. Ik vond het verhaal van Herodotus ook leuk. Bovendien mocht je je eigen stijl gebruiken.’
Natuurlijk zijn er altijd enkele leerlingen per klas die wat meer moeite hebben met tekenen. De opdracht is dan ook breed, het is ook mogelijk digitale foto's te maken of in 3D op computer te werken. Dit zijn gegenereerde plaatjes op de computer. Het is een bewerkelijke manier van