Conclusie
De resultaten tonen dat de genrebeleving van favoriete genres in drie dimensies uiteen valt: spanning, genot en hartstocht. Voor geprefereerde spannende subgenres zijn de verschillen in de beoordeling van deze drie dimensies significant. Voor literatuur is dat alleen het geval voor de elementen onder ‘hartstocht’ en bij het romantische genre zijn er geen significante verschillen te bespeuren in de mate waarin de betreffende genres op de drie dimensies scoren.
Het lijkt erop dat het spannende genre door boekenconsumenten wordt gezien als een goed te scheiden genre doordat ze een karakteristieke beleving toekennen aan elk van de favoriete subgenres. Opmerkelijk is dat fantasy en science fiction door de boekenconsument duidelijk als twee verschillende genres worden gezien, iets dat ook uit de NUR-codering blijkt.
Voor het literaire genre is het anders. De onderscheiden subgenres worden alleen als significant verschillend van elkaar gezien voor de elementen die duiden op ‘hartstocht’. Kennelijk wordt literatuur toch niet zo fijnmazig waargenomen als ten behoeve voor dit onderzoek is verondersteld. Probleem voor consumenten om subgenres binnen literatuur te kunnen duiden is misschien ook dat daarin diverse thema's met elkaar meanderen. Literatuur wordt in dat opzicht wellicht verward met romantisch, iets dat althans naar voren kwam uit onderzoek van mijn hand waarin boeken van buiten werden aanschouwd - zie het in de inleiding genoemde onderzoek - en gekeken werd in hoeverre dat initiële voorkeur wekte. Dat het romantische genre geen belangrijke verschillen laat zien is zeer waarschijnlijk te wijten aan het feit dat slechts een handvol respondenten aangaf romantisch te lezen.
Zoals ieder onderzoek roept ook dit nieuwe vragen op. De resultaten bieden handreikingen voor een realistische(r) kijk op het boekenaanbod, hoe dit wordt waargenomen en geprefereerd. Verder onderzoek zou zich kunnen toespitsen op de emotionele beleving in de voorkeursvorming voor leesboeken. Zullen de gevonden dimensies van genrebeleving bijvoorbeeld terugkomen bij specifieke titels van een auteur uit een bepaald subgenre? En in hoeverre zijn de genredimensies te relateren aan het uiterlijk van het boek of aan de inhoud van het boek? Met betrekking tot de kaft van een leesboek houden ze wellicht verband met het samenspel van titel en afbeelding, de kleurstelling, de weergave van bepaalde patronen, lijnen en kaders (steeds op dezelfde wijze bijvoorbeeld), of het tijdsbeeld dat uit een cover spreekt. Vragen en veronderstellingen die roepen om een gedegen antwoord. Wellicht dat dit kan worden gevonden door onderzoek te doen onder lezers binnen het voortgezet onderwijs en CKV-onderwijs naar hoe zij leesboeken beleven en aan een bepaald genre toebedelen.
Ronald Piters promoveerde in 2000 aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg op een dissertatie over de rol van boekomslagen in het keuzegedrag, getiteld Is dit boek wat voor mij? Genreherkenning en voorkeursvorming op basis van het boekomslag. Zijn interesse richt zich op consumentenbeleving van en voorkeursvorming voor (cultuur)producten.