Blijvende kennis
Kennis die niet gekoppeld wordt aan ervaringen beklijft niet, overleeft de testdatum amper.
Kennis, in een thematische benadering als boven, gekoppeld aan ervaringen, passend binnen de eigen ontwikkeling werkt verrijkend: geeft de leerling niet alleen een beter beeld van de wereld om hem heen, maar ook, door reflectie over de eigen reacties op dit alles, een beter beeld van zichzelf. De oude Grieken bestempelden dat als het hoofddoel in het leven: ‘gnoothi seauton’, ‘Ken Uzelve’.
Leerlingen kennis laten maken met literaire teksten, klassikaal en via hun eigen lijst, betekent hun toegang verschaffen tot onze cultuur, betekent socialisatie en individualisatie tegelijk. Uit het promotieonderzoek van Marc Verboord, in Tsjip/Letteren 13-1 uitvoerig besproken, kwam naar voren dat leerlinggericht literatuuronderwijs leidt tot meer lezen op latere leeftijd. Hopelijk is voldoende overtuigend aangetoond dat dit type literatuuronderwijs zinvol is tot ver over de grenzen van het schoolleven. Wie als docent dus bezig blijft op de wijze waarop 125 jaar geleden het literatuuronderwijs begon, doet zijn leerlingen schromelijk tekort. Geen leerling zal later met dankbaarheid terugdenken aan de door hem uit het hoofd geleerde informatie op pagina 234 uit zijn literatuurgeschiedenisboek; maar heel wat leerlingen zullen hun docent dankbaar zijn dat zij via hem de waarde van lezen hebben ontdekt.
Joop Dirksen, redacteur van Tsjip/Letteren, is leraar Nederlands en CKV-1 aan het Pleincollege Eckart in Eindhoven. Hij is auteur van de Handleiding leesdossier en van Dossier lezen, een literatuuronderwijsmethode.