Redactioneel
Tsjip/Letteren gedraagt zich soms als een heus mens. Of tenminste de redactie doet dat. Met het voorbereiden van nieuwe nummers kijken we vrijwel altijd vooruit en dat soms wel een jaar of langer. Aan het begin van het tweede jaar dat Tsjip/Letteren door ThiemeMeulenhoff wordt uitgegeven, menen we behalve vooruit ook eens terug te kijken - wat u als docent literatuur of CKV-1 natuurlijk dagelijks doet waar het gaat om voorbije kunstuitingen. We besloten een nummer te maken waarin veel aandacht is voor zaken met een verleden.
Joop Dirksen bijt het spits af met een bijdrage over de vraag waarom we het allemaal doen: al die energie die we steken in lessen literatuur, levert dat nog iets op? Jan van Peer laat vervolgens zien hoe op zijn school literatuur wordt gegeven. Min of meer ‘historische’ boeken - van Grimm, Boon, Bomans, Belcampo - komen naar voren in zijn stuk over de relatie tussen literatuur en werkelijkheid. Hubert Slings laat zien wat er met oudere literatuur gebeurt op internet en biedt zowel theoretische als praktische handreikingen om de Middeleeuwen via de kabel de klas in te krijgen.
Ondergetekende had een modern gesprek - via e-mail - met schrijver Ed Franck, die zich bezighoudt met het hertalen van oude verhalen. Veel romans van Thomas Rosenboom hebben een sterk historisch karakter, aanleiding voor Joop Dirksen om zich in zijn werk te verdiepen. Deze maand staat Rosenboom sowieso in de belangstelling, omdat hij het Boekenweekgeschenk Spitzen heeft geschreven. Uit Vlaanderen dit keer twee bijdragen; in de eerste gaat An De Ridder in op vijf jeugdromans die over de holocaust en het nationaal-socialisme gaan en die pertinente vragen en oorlogswreedheden in de klas bespreekbaar maken. De tweede Vlaamse bijdrage is van Jürgen Peeters en deze vindt u buiten het thema, dus na de column van Jacques de Vroomen. Peeters gaat in op het toenemend aanbod aan adolescentenromans waarin de holebiseksualiteit (homo, lesbo en bi) het centrale thema vormen. Henk Langenhuijsen duikt ten slotte in de discussie over het examen Nederlands op het vmbo en steekt z'n standpunt niet onder stoelen en banken.
Natuurlijk is er ook weer een Leeswijzer, waarin u - met een blik op het heden en de toekomst - nog een handig overzicht met relevante sites voor uw vakgebied krijgt. De kennismakingsrubriek is dit keer eveneens in stijl: Erfgoed Actueel stelt zich aan u voor, voor de CKV-docent die er nog niet mee bekend is, waarschijnlijk een eye-opener.
We eindigen waar we mee begonnen: een blik op de toekomst kan niet zonder het verleden erbij te betrekken. Daarom doen uitgever en redactie een beroep op u. U leest Tsjip/Letteren nu een jaar of al heel veel langer en heeft ongetwijfeld een oordeel over het blad. Wilt u zo vriendelijk zijn om op de site (www.thiememeulenhoff.nl/tl) het vragenformulier op te roepen en de vragen over Tsjip/Letteren te beantwoorden? Met de reacties van zoveel mogelijk lezers kunnen wij uw blad nog beter maken. Iedere vijftigste inzender ontvangt van ons een ‘lekkere’ boekenbon. We hopen op uw antwoorden en dan het liefst massaal!
Op voorhand dank voor uw medewerking aan de enquête en ook dit keer: veel leesplezier.
Anne-Mariken Raukema