ters en makers uit de dancecultuur. Vervolgens wordt de totstandkoming van de producties tijdens de studiotijd artistiek begeleid. Tot slot worden de verschillende acts tot één Maatregel geregisseerd: een zes uur durend totaalprogramma dat bestaat uit verschillende combinaties van poëzie, beeld en muziek. Deze combinaties willen niet slecht beeldinterpretaties of geluidsbewerkingen van poëzie zijn, maar acts waarmee de spanning tussen de intiemere ervaring van het luisteren naar poëzie en de meer extroverte muziek, dance en beeld beleving voelbaar, zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Of, zoals HP/de Tijd schreef: ‘Het totaalprogramma Maatregel is opzwepend, opwindend en slaat bruggen tussen poëzie en muziek, theater en housefeest.’
Deze productie mag succesvol worden genoemd. Er komen vele jonge bezoekers op de uitvoeringen af, en Maatregels worden landelijk geboekt in het podiumcircuit en op festivals, onder meer het grote popfestival Lowlands. Als schoolvariant van deze productie introduceerde de Wintertuin een vorm van ‘Poetry Slam’, waarbij muziek (deejay), beeld (veejay en computeranimatie) en het publiek (de scholieren) een grote rol spelen. Poetry Slam, de combinatie van wedstrijd, poëzie en podiumexpressie waarbij het publiek per ‘slam’ een winnaar kiest, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Overgewaaid vanuit Amerika via Duitsland, worden vanaf medio 2000 maandelijkse Poetry Slams georganiseerd in inmiddels tien steden. De Wintertuin nam in 2002 het initiatief tot de eerste Landelijke Poetry Slam Finale.
Met ingang van 2001 organiseert de Wintertuin elk jaar een scholentournee met jonge ‘slammers’. Deze dichters, afkomstig uit het groeiende circuit van poetry slam en performing poetry, worden, geënt op de publieksvariant van het Maatregel-project, begeleid door een deejay en een veejay. Nu is het zo dat de optredende podiumdichters alleen al door het gebruik van beats en beelden ver staan van het beeld van dichters en poëzie zoals dat onder scholieren en jongeren leeft. Toch zijn deze slammers geen hiphoppers of rappers die haaks op de gekende poëziepraktijk staan. Het gaat hier om jonge dichters als Sieger M. Geertsma, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs 2003, Erik Jan Harmens, wiens poëziedebuut dit jaar zal verschijnen bij een grote uitgeverij, of Tsead Bruinja, van wie in het Fries verschenen bundels werden bekroond en die binnenkort in het Nederlands debuteert, eveneens bij een grote, erkende uitgever. Het grote verschil tussen het beeld dat veel scholieren van poëzie hebben en het werk van deze dichters is het feit dat de hedendaagse jonge poëzie en de daarbij horende multidisciplinaire voordracht vaak dichter dan gedacht bij de heersende subcultuur staan. In die subcultuur of jongerencultuur speelt de combinatie van tekst, beeld en muziek immers ook een grote rol - tot midden jaren negentig gold dat voor rap, tegenwoordig voor r&b-clips, voor de hiphop in het algemeen en voor m.c.-acts.
De deelnemende dichters, vijf in getal, verzorgen een Poetry-Slamoptreden op de school, waarbij de leerlingen door middel van applaudisseren en het maken van ander lawaai een winnaar mogen kiezen. Ook vertellen de dichters over hun ervaringen als schrijvende, publicerende dichter die eveneens als act op grote festivals en in het podiurncircuit optreedt. Van elke dichter wordt voorafgaand aan het optreden één gedicht gelezen. Leerlingen schrijven per gedicht suggesties over de manier waarop zij denken dat het gedicht voorgedragen moet worden. Deze suggesties worden na de voordracht tijdens de slam (met deejay en veejay) besproken met de dichter. Na dit lesuur krijgen de leerlingen opdracht met twee eigen gedichten, en één bestaand gedicht, waarvoor suggesties in het lesmateriaal zijn opgenomen, al dan niet op muziek of begeleid door computeranimaties, deel te nemen aan de schoolslam die volgt op het bezoek van de dichters. Aan de schoolslam doet de bovenbouw (4-havo en 5-vwo) mee. Het publiek, de scholieren, kiest uit alle voordrachten en performances drie winnaars die de school vertegenwoordigen op de Arnhem/Nijmeegse Scholen ‘Poetry Slam Freefight’ op landelijke gedichtendag. Tijdens het organiseren en uitvoeren van de schoolslam en het kiezen van de gedichten daarvoor, kunnen leerlingen advies en commentaar krijgen van de Wintertuin en van de deelnemende dichters. Docenten krijgen informatie over achtergronden van Poetry Slam.