Toets de toets
Terug naar de eerder geformuleerde beoordelingscriteria van literaire vaardigheden. Zijn ze valide? Ik dacht van wel. De criteria zijn rechtstreeks afgeleid van de eindtermen, ze zijn er min of meer een parafrase van. De handelingswerkwoorden zijn duidelijk herkenbaar (beschrijven, duiden, beoordelen et cetera). Maar de term adequaat geeft te denken. Dat is een relatief, ogenschijnlijk zeer subjectief begrip. Toch zijn er wel een aantal objectiveerbare aandachtpunten bij een dergelijk begrip. Te denken valt bijvoorbeeld aan volledigheid, juistheid, consistentie en dergelijke.
Zijn ze betrouwbaar? Ik vrees dat de betrouwbaarheid aanzienlijk minder is dan bij een toets die door middel van meerkeuzevragen een homogene vaardigheid toetst. Toch kan men best een betrouwbare (deel)toets maken die betrekking heeft op pure reproductie van literaire kennis of toepassing van het literaire begrippenapparaat of literaire analyse (voor zover die niet betrekking heeft op smaak en oordeel). Het is zelfs denkbaar een landelijke centrale toets te ontwikkelen. Maar zodra smaak en oordeel in het geding zijn wordt de meting onbetrouwbaar. Men moet die dan ook niet willen meten, ook al staan ze centraal in de literaire opvoeding. Wat men wel moet meten en moet willen meten is de onderbouwing van het oordeel: de liefst gelede argumentatie/de verantwoording, de samenhang van de argumenten.
Zijn ze praktisch? Het zijn overkoepelende criteria: een paraplu. En, heel belangrijk, het zijn er niet te veel. Maar ze vragen wel om een vertaling, een koppeling aan de verwerkingsopdracht. De wijze van beschrijven en verdiepen is immers sterk afhankelijk van de geformuleerde opdrachten aan leerlingen.
Zijn ze transparant? Ik meen dat de criteria redelijk helder zijn. Je kunt er aan anderen wel mee duidelijk maken waar de accenten liggen in je onderwijs. Duidelijk zal voor iedereen zijn dat het gedaan is met het pure reproduceren van literaire feiten. Ook hier geldt weer dat per opdracht of toets de nader criteria gespecificeerd zouden moeten worden.