Aidan Chambers
De Leesomgeving
Uitgave Querido, 1995,
ISBN 90-214-5742-3
Oorspr. titel The reading Environment, 1991
Een boek geschreven voor ‘mensen die te maken hebben met het lezen van kinderen: leraren, bibliothecarissen, ouders’ (p. 9/10).
Het boek richt zich met name op de basisschoolleerkrachten en geeft veel goede tips hoe lezen op school gestimuleerd kan worden. De schijver van het boek vindt lezen uiteraard belangrijk en verwoordt dat zelf aldus: ‘Als lezen geen enkele invloed heeft op onze manier van leven en als we er niet door veranderen, dan is het niet meer dan een aardig tijdverdrijf en hoeven we er ons dus ook niet zo druk over te maken. Maar als het lezen van boeken emotioneel, intellectueel, esthetisch of op welke manier dan ook ingrijpt in ons leven - en ik geloof dat dat zo is - dan doet het er wel degelijk toe welke boeken in ons hoofd zitten en wat daarvan blijft hangen.’
Lezen is dus belangrijk en leerkrachten hebben de taak om leerlingen daarin zoveel mogelijk te (onder)steunen en stimuleren. Eén van de ideeën die genoemd wordt, is het bijhouden van een leesdagboek: laat leerlingen een dagboek bijhouden waarin ze titel, schrijver, jaartal, datum waarop ze het boek gelezen hebben en eventueel korte reactie noteren. Niet alleen voor leerlingen zelf heel interessant, maar het geeft ook docenten inzicht in hoe ver elke individuele leerling is met lezen. Het maakt het individueel stimuleren en adviseren heel wat gemakkelijker. Als hier al op de basisschool mee wordt begonnen dan kunnen leerlingen dat voortzetten op de middelbare school in de vorm van leesdossiers.
Christien van Gool