Redactioneel
Twee mannen van betekenis voor de literaire vorming ontvielen ons in de afgelopen maanden. Op de laatste dag van het vorige jaar was dat onderzoeker, curriculumontwikkelaar en literatuurdocent Alan C. Purves, wiens werk wereldwijd van betekenis is gebleken. Op 22 mei in Lissabon dichter, tijdschriftleider en poëzie-kenner Herman de Coninck. De een thuis temidden der zijnen, de ander pardoes op het plaveisel van een vreemde stad waar hij met Hugo Claus en Anna Enquist was om de Nederlandstalige poëzie een gezicht te geven.
De inhoud van dit tweede nummer van Tsjip/Letteren heeft veel met deze twee befaamde gestorvenen te maken. We vonden Joost Thissen, die in de jaren tachtig de verdiensten van Purves voor het leerlinggerichte literatuuronderwijs onderzocht, bereid om zich nog eens te verdiepen in die tijd die lang achter hem ligt, maar die bij hem grote waardering wekte voor de lange professor uit Albany in de staat New York. We voegden daarbij een interview waarin Purves zich uitspreekt over wat naar zijn mening het literatuuronderwijs zou kunnen zijn, en deden verslag van het onderwijs in eigen land dat op de verwante ideeën berust van Norman Holland, met David Bleich en Louise Rosenblatt, ook een der reader response critics naast Alan Purves.
Herman de Coninck was het boegbeeld van verstaanbare, aansprekende poëzie. Hij liet in zijn poëziekritieken zien hoe belangrijk een eenvoudige benadering van poëzie kan zijn, en hoe wezenlijk het is over gedichten te schrijven in gewone mensentaal, niet in het jargon waaraan veel wetenschappers lijden. Over hem, zijn toegankelijke poëzie en zijn kritieken, schrijven we. En over de poëzie van de in Nederland ingeburgerde Turkse jonge dichter Halil Gür. We wilden weten wat in Vlaanderen onder ‘poëzieateliers’ wordt verstaan. Poëzie schrijven om beter poëzie te lezen. Op een even nadrukkelijke manier als in Op poëtische wijze, een recente handleiding voor het lezen van poëzie wordt gedaan, sterk bepaald door de ontwikkelingen in de algemene literatuurwetenschap.
Dat wij hier graag aandacht schenken aan het samengaan van de Vlaamse afdeling van de Vereniging Europese Letteren en de SPL-Vlaanderen in de vzw Stichting Literaire Vorming spreekt vanzelf. En ook tot onze Vlaamse lezers zouden wij willen zeggen: zegt het voort, dat Tsjip/Letteren bestaat en dat wie ons blad leest daar voor zijn literaire, en culturele en kunstzinnige vorming telkens een beetje beter van wordt. Uiteindelijk is uw bijval óns bestaansrecht.