Literatuur in bits en bytes: een modern sprookje...
Over Reinhard Kaisers Literarische Spaziergänge im Internet
‘There is a new profession of trail blazers, those who find delight in the task of establishing useful trails through the enormous mass of the common record.’
Vannevar Bush (1945): As We May Think, Atlantic Monthly
http://www.isg.sfu.ca/~duchier/misc/vbush
André Mottart
Zijn we al niet in de toekomst aanbeland? De informatiesnelwegen doorkruisen de wereld. Kunst, economie en politiek leiden een parallel en virtueel leven in het wereldomvattende web van Internet. En niets lijkt aan het alziend Net-oog te ontnappen. Ook de literatuur niet. Maar hoe dringen we in deze cyberwereld binnen? En vooral: welke dingen kunnen we er verwachten? Of nog: hoe worden we bedreven spoorzoekers in het digitale oerwoud met een oog voor het goede spoor en beducht voor de valstrikken?
Reinhard Kaiser poogt in zijn boek (o ironie!) ons van de traditionele bibliotheek naar de electronische te gidsen. Voor alle duidelijkheid: zijn exploratie geldt slechts zeer sporadisch de nieuwe literaire vormen die zich in cyberspace aan het ontwikkelen zijn en richt zich vooral tot de klassieke literatuur op het Internet.
Wie een lofzang op dat Internet verwacht, komt bedrogen uit. Kaisers zoektocht naar literatuur op het Internet heeft niets van de (vaak) Amerikaanse poeha-verhalen à la William Gibson: ‘(...) surfing the Web is a procrastinator's dream. And people who see you doing it might even imagine you're working (http://www.putnam. com/putnam/idoru/essay.html).’
Deze, overigens wat banale, idealisering van het Net is wat perfide, want het is onderdeel van een reclamecampagne voor zijn laatste boek 'Idor op de website van zijn uitgeverij Putnam Son's!
Nee, Kaiser blijft nog met beide voeten in deze wereld, houdt een pragmatische kijk op de dingen aan en registreert alles nauwkeurig. Voor de lezer ontstaat zo een handige en betrouwbare reisgids.