Merijn van der Vlies
Het nieuwe vak aan de horizon
In gesprek met John Hausmans
In 1998 wordt het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) ingevoerd. De naam CKV is al in brede zin bekend, maar het vak inhoudelijk nog niet zo. De verschillen met de huidige culturele activiteiten op school zijn niet zo groot, blijkt uit een gesprek met SLO-medewerker en projectleider Netwerk CKV 1: John Hausmans.
Hoewel CKV 1 in het schooljaar 1998-1999 op alle scholen zal worden ingevoerd, is er met het nieuwe vak nog nauwelijks praktijkervaring opgedaan. ‘Sinds augustus van dit jaar zijn we op twaalf scholen in Nederland aan het experimenteren met het vak’, aldus Hausmans. Op papier is echter al duidelijk hoe het gloednieuwe vak eruit gaat zien. Een nadere uitwerking van het officiële programma voor het vak is gemaakt door medewerkers van SLO -Specialisten in Leerplan Ontwikkeling- in Enschede, onder wie Hausmans. Veel zal afhangen van wat scholen zelf willen, zo valt uit zijn woorden op te maken.
Culturele en Kunstzinnige Vorming 1 bestaat half-om-half uit kennis van kunst en cultuur en culturele activiteiten zelf. Het meest tot de verbeelding sprekend in het programma voor CKV 1 is de deelname van leerlingen aan culturele activiteiten. Deze culturele activiteiten bestaan voor de helft uit het lezen van wereldliteratuur. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de literatuur die bij Nederlands of de vreemde talen gelezen wordt. De overige beschikbare tijd mogen leerlingen naar eigen keuze besteden aan andere culturele activiteiten, bijvoorbeeld museumbezoek of het bijwonen van een concert. Verder bestuderen de leerlingen enkele thema's. Een thema laat de uitwerking van een onderwerp in verschillende disciplines van kunst en de verbanden tussen die disciplines zien. Het thema toont ook de verschillende kanten van kunst en cultuur: vorm, betekenis, de relatie met opdrachtgevers en het bestaan van culturele verscheidenheid om er enkele te noemen. Door de bestudering van dit thema leren hoe ze om moeten gaan met kunst en cultuur. Naar keuze kunnen de leerlingen ook een praktijkopdracht uitvoeren door zelf kunst en cultuur te ‘maken’.
Het is de bedoeling dat de leerlingen zowel van de activiteiten als van de thema's verslagen maken die samen een dossiermap, het kunstdossier, vormen. De verslagen moeten niet alleen informatie over de culturele activiteiten bevatten, maar ook de ‘ervaringen’ van de leerlingen en hun ‘interpretaties en waarderingen’ van de culturele activiteiten. De reflectie van de leerlingen op het dossier en dit kunstdossier zelf vormen ook de afsluitende toets voor het vak. Na afsluiting van het voor alle leerlingen verplichte vak CKV 1 met deze toets hebben leerlingen de keuze nog de vakken CKV 2 en CKV 3 volgen, afhankelijk van het pakket dat zij kiezen.