Helaas niet meer
Sindsdien heb ik nog heel wat niet-lezende leerlingen met behulp van Evert Hartman tot ‘lekker lezen’ gebracht. Oorlog zonder Vrienden, Het Onzichtbare Licht en Morgen ben ik Beter waren daarbij duidelijk favoriet. Deze niet-lezers herkenden de norm ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Maar binnen die norm kregen zij ongebruikelijke problemen voorgeschoteld: je zou maar ontdekken dat je telepathische gaven bezat..., of je zou maar de zoon van een NSB-er zijn..., of je zou maar een enge ziekte krijgen...
Door leesgrage leerlingen worden ook de andere boeken van Evert Hartman gekozen en gewaardeerd. Ze worden gretig gelezen en alleen al daarom zijn ze het waard genoemd te worden in elke jeugdboekengids of -bespreking.
Hartmans laatste boek, De Vloek van Polyfemos, wordt door Ruud Kraayeveld in voornoemde recensie in Levende Talen zelfs aangeraden als een must voor alle niet-klassiek-opgeleide leerlingen. Hartman heeft met dit boek een klassieke verhaal- en denktrant toegankelijk gemaakt voor middelbare scholieren.
Voordien deed hij dat al met de Bijbelse Geschiedenis door twee maal een verhaal te laten afspelen in de tijd van de Joodse koningen. Met zijn spannende verhalen droeg hij in deze boeken een bepaalde cultuur over aan lezende pubers. Bewonderenswaardig en verdienstelijk.
Maar onvervangbaar zijn de boeken die hij schreef voor wie ik ‘gewone kinderen’ noemde. De boeken waarmee docenten ook hun niet-lezende leerlingen kunnen laten ervaren dat lezen plezierig kan zijn.
Boeken schrijven die niet-lezers willen gaan lezen, dat is onmiskenbaar een grootse verdienste.
Waarom niet eerder, werd mij gevraagd.
Helaas niet meer, zal ik voortaan denken.