Over het volgende nummer
Worden er nog gedichten gelezen, in school, thuis, onderweg? In Tsjip 3/3 veel over het lezen van poëzie, zowel in de lessen Nederlands, Frans, Engels en Duits, als in onze vrije tijd.
Als het tot de literaire competentie behoort om een hele dichtbundel te kunnen lezen, is het nuttig te weten hoe je dat als beginnende poëzielezer aan kunt pakken. Dat gaan we vragen aan poëziecritici. Zij hebben bij uitstek ervaring met de confrontatie met de nieuwe poëzie, zij vertellen hoe ze het doen, waar ze naar op zoek zijn en wat ze, soms, vinden.
We vragen ook aan allerlei liefhebbers van poëzie naar het favoriete gedicht en het waarom daarvan. Leraren hebben daarbij andere argumenten dan de gewone lezers, maar leraren en literaire vormers lezen ook voor zichzelf.
Poëzie lezen en poëzie schrijven vormen in de didactiek van het produktiefcreatief werken een eenheid. Tsjip 3/3 biedt een keuze uit de mogelijkheden om tot het schrijven van gedichten te komen en zo meer te weten te komen van het ambacht van de dichter.
In Nijmegen is al zes jaar lang een voordrachtfestival waarin op een bijzonder innemende en leerlingen veroverende wijze met gedichten wordt gewerkt. Welke thema's werden elk jaar gekozen en wat voor gedichten groepeerden zich rond die thema's?
Wat zijn de bundels gedichten waarover in het Lexicon van Belangrijke Letterkundige Werken informatie is te vinden? Tsjip laat het zien. Ook van groot belang voor leeskringen die eens iets anders willen dan proza lezen.
Naast dit thema in de volgende Tsjip diverse bijdragen, onder andere over een lessenserie rond het thema De Romeinen in Asterix en Obelix, de mogelijkheid om Het grote verlangen van Marcel Möring in klas of leeskring te behandelen, en informatie over projecten van WVC ter bevordering van het lezen.