Over het komende nummer
Is er literatuur in de zoveel besproken en lichtelijk gevreesde basisvorming? Die vraag staat centraal in Tsjip 3/2, ons juninummer. Hoe hebben didactici en schoolboekenauteurs zich de ontwikkeling van de literaire vorming in het de nieuwe onderwijsstructuur voor de 12-15-jarigen voorgesteld en wat hebben ze ermee gedaan in hun studies en schooluitgaven? Op de conferentie van 1 juni wordt daar nader op ingegaan. We nemen daar vast wat van mee.
Jacques Vos, auteur van literatuurdidactische en andere handleidingen, auteur ook van verschillende schoolboeken zoals Leesboek/Leesdagboek, Literatuur, en Balans, en docente Ineke Haykens laten zien wat basisvorming in de praktijk kan betekenen en hoe zij met name het fictieonderwijs aanpakken.
Helge Bonset, Martien de Boer en Tiddo Ekens schreven een praktische didactiek voor Nederlands in de basisvorming. Hoe komt de literatuur daarin tot zijn recht? En hoe staat het met de literatuur in de programma's van de andere talen? Onze redacteuren vragen het aan de mensen die het weten kunnen
Ook de aanloop naar de basisvorming heeft onze aandacht. We vervolgen het verslag van het Poetry Symposium in Durham met een reeks interessante mogelijkheden om met kinderen van 4 tot 12 poëzie te lezen en hoe zich hun curriculum volgens Sir John Kingman uitstrekt tot ze 16 zijn. En we gaan nader in op de methoden Wie dit leest en Lees je wijzer waarover we op de voorgaande bladzijden Cor Aarnoutse hoorden spreken.
In de rubriek prijswinnaars in de klas komen we met Het volgende verhaal van Cees Nooteboom (Constantijn Huijgensprijs 1992) en als de importeur wil meewerken met Bookerprizewinnaar Michael Ondaatje.