Vlaams symposium ‘Literaire competentie’
Op 15 mei trokken Koos Hawinkels en Wam de Moor naar Gent om er met Ronald Soetaert en Nicole Rowan de Vlaamse afdeling van de SPL op te richten. De gelegenheid daarvoor was het symposium, georganiseerd door de lerarenopleiding van de RU Gent, waarvan zowel Ronald als, per 1 maart gelukkig ook weer, Nicole deel uit maken.
Alle vier onze bestuursleden kwamen aan het woord in de lezingen en als niet een kleine communicatiestoornis van Gentse zijde roet in het eten had gegooid was ook het vijfde bestuurslid, Anja Bijlsma-Lindaart, komen vertellen welke mogelijkheden zij ziet voor het bereiken van literaire competentie in de bovenbouw. Troost voor de Vlaamse vrienden is dat haar lezing wordt opgenomen in het verslagboek ‘Literaire Competentie’ dat in bewerking is. Soetaert sprak over promotie van de literatuur in de moedertaal, hij bezag de zaak principieel en theoretisch, Nicole Rowan deed hetzelfde voor de vreemde talen, maar dan heel praktisch met Nederlandse gedichten in vertaling, Wam de Moor lichtte het begrip literaire competentie toe vanuit de voorstellen voor het nieuwe eindexamen Nederlands in Nederland en Koos Hawinkels sloot de rij met een pleidooi voor vroeg beginnen met het aanbrengen van literaire competentie.
Provocerend was het betoog van de classicus Freddy Decreus: ‘Tegen de “verstrooiingscultuur” waar alles leuk moet zijn, tegen de informatieziekte waardoor mensen neurotisch worden, tegen het gebrek aan normen en waarden waardoor een totale vrijblijvendheid gepredikt wordt, kunnen antieke teksten aangewend worden als antidotum. Reflectie op fundamenteel menselijk gedrag en het herdenken van hetgeen echt belangrijk is in het leven, krijgen heden ten dage weer vorm door middel van teksten die 2000 jaar oud zijn, heidense teksten die met een andere mythologie werken, een ander mensbeeld thematiseren, maar naar de diepte der dingen gaan’.
De oogst voor de Stichting was op een bezoekerstal van 25 niet zo groot: 6 nieuwe leden, maar die zullen er dan ook, zoals het heet, tegenaan gaan om spoedig met de zittende bestuursleden en Jan Uyttendaele een eigen beleid voor de Vlaamse afdeling van de SPL te gaan ontwikkelen. De praktijk van het afgelopen jaar heeft geleerd dat zulks onvermijdelijk is, wil de stichting zich ten dienste van de mensen in de praktijk ontwikkelen. De eigen schoolsystemen, het eigen karakter van de lerarenopleidingen en het verschil in financiering tussen Noord en Zuid vergen toegespitst beleid. Met verschillende werkgroepen. Die overi-