U heeft het allemaal kunnen volgen, Idols. Het is dat we nog steeds in jaren leven waarin je als intellectueel goede sier kan maken met innige omhelzingen van low culture, van voetbal tot songfestival, anders hadden we niet eens aan elkaar durven toegeven dat het voor onze kinderen - en een beetje voor ons zelf - avondenlang nog maar om één ding gedraaid heeft: Jim of Jamai.
Ondertussen zijn Jim en Jamai beroemder dan Thomas Rosenboom en Thomas Verbogt óóit zullen worden. Terwijl ze niet eens zo heel goed kunnen zingen eigenlijk, beter waarschijnlijk dan voornoemde schrijvers, al heb ik de Thomassen nooit horen zingen en zou het me niet verbazen als Rosenboom castraathoge madrigalen kon zingen en Verbogt slepende songs van Dylan.
Idols leert ons (onder veel meer) dat de invloed van televisie enorm is. Dat je alles en iedereen bekend, wat zeg ik, gelíefd kunt krijgen, als je het maar op een slimme manier presenteert op de beeldbuis, het medium dat duizend keer dieper de samenleving penetreert dan welke gratis krant of welke internet-site dan ook.
U weet dat uitgevers hun drukker konden bellen voor grote herdrukken als Van Dis in zijn al weer te lang geleden van het scherm verdwenen talkshow een inspirerend gesprek voerde met een schrijver. Het was televisie. En het was goed gedaan.
U weet misschien ook dat momenteel elke uitgever in Nederland spontaan vijfentwintig boeken in zijn fonds kan aanwijzen waarvan, volkomen ten onrechte en buiten iedere kwaliteitsverhouding om, niet tienduizenden, maar slechts honderden exemplaren rondgingen. Want: er bestaat al jaren géén inspirerend programma over boeken meer, op de Nederlandse televisie.
Dat zou zo erg niet zijn als je het geruststellende idee had, dat de echt goede schrijvers wel bekend genoeg zijn en niet door televisie aan nóg meer lezers geholpen hoeven te worden. Maar zo ligt het niet. De werkelijkheid is dat honderdduizenden gemotiveerde, hartstochtelijke boekenlezers in Nederland chronisch hongeren naar originele, grensverleggende, ontroerende, provocatieve, verbeeldingsprikkelende, geestige, herkenbare, mystificerende, raadselvergrotende en raadselverkleinende boeken. Dat aan de éne kant. En aan gene zijde liggen er die honderden, duizenden boeken die deze leessensaties kunnen bieden, te wachten tot de lezers ze gevonden hebben.