Herlezen
Barsten in het onbestaande
Hamelink lezen op een leeftijd dat de werkelijkheid kantelt is een schokkende ervaring. In het niemandsland tussen jeugd en volwassenheid zakten de zekerheden een voor een de bodem in en namen de werkelijkheid en de droom beurtelings scherpe vormen aan en dan weer vervaagden zij in een mist van gevoel. Het decor bestond uit half verkende, verderop gelegen natuur en steeds weer veranderende stadswijken in opbouw. Alles: de bomen, de muren, de zandplaten, de asfaltwegen, werd door de gebeurtenissen in het leven gekleurd, vervormd, plotseling tot stikkens toe nabij gebracht. In dat braakliggende en uiterst vruchtbare niemandsland wortelden zich de vreemde beelden uit de verhalen van Jacques Hamelink. Het was nieuw, het was opvallend, het maakte indruk.
Wat mij in die verhalen zo opviel, moet de combinatie geweest zijn van het oproepen van een uiterst bedreigende, surrealistische wereld waarin zelfs de natuur zich niet gedroeg zoals hij behoorde te doen, en aan de andere kant een uiterst precies, zeer gedetailleerd en herkenbaar beschrijven van de gewone wereld. Het was of Hamelink vertrok vanuit de stadswijk waar je zelf woonde en je dan achter een horizon voerde waar alle regels en wetten volslagen ridicuul waren, waar begrippen als broedzorg, ouderliefde en nestveiligheid niet meer bestonden en ieder mens, vooral ieder jong mens volslagen alleen stond in een doodstille droomwereld. Dat herkende je.
Een vrijdag in een zeer vroeg voorjaar, een vrijdag voor Pasen. Niet ver van ons huis wisten we een drassig gebied waar al maanden baggermolens aan het werk waren. Het was een stralende lentedag en we hadden het besluit genomen naar de rivier te gaan. Misschien waren de baggermolens nog bezig, misschien vonden we vogels, nesten. Gaande door de weilanden merkten we dat het gras steeds meer in pollen groeide en dat het land hier veel natter was dan elders. Als je je schoen op de bodem zette dan stond je al