voor de dictatuur der belastingambtenaren verzieken het geestelijk klimaat in dat zgn. vrije land. De remedie: de burgers moeten weigeren, de immorele inkomstenbelasting te betalen. Voor de techniek van deze fiscale sitdown-staking worden aan het slot van het werkje enkele technische adviezen gegeven. En dat alles is doodserieus bedoeld.
De stupiditeit van dit geschrift zit in de manier waarop ideeën en belevenissen onderling worden gekoppeld en vervlochten. Het fiscale trauma zou op zichzelf tot een interessant verhaal hebben kunnen leiden. Het was Wilson, als bohémien, nooit zo zeer opgevallen dat er een inkomstenbelasting bestond en hij deed dus in de jaren 1946-55 geen aangifte. Toen dit spaak liep verzeilde hij in de greep van een bureaucratie waarmee het kwaad kersen eten is. Natuurlijk, want belastingontduiking is ook in de V.S. een populaire maar riskante sport. Men kan het betreuren, dat juist Wilson in zijn onschuld en op zijn vijfenzestigste het slachtoffer moest worden. Nee, hij heeft niet gezeten, maar moest wel veel boete betalen. En dan die dure advocaten (ze vroegen in totaal $ 16.000, en dan waren het nog vrienden). Menig vreemd detail van de fiscale wetgeving en van de inningsprocedure komt in de reportage naar voren. Maar om hieruit te concluderen dat de inkomstenbelasting verpletterend hoog is lijkt mij toch wel stoutmoedig. Daar zijn andere argumenten voor nodig.
Nog weer geheel andere argumenten zijn vereist om te bewijzen, dat de Amerikanen er beter aan deden de militaire uitgaven af te schaffen. Op dit, toch niet onbelangrijke, punt is Wilson's redenering alleen overtuigend voor de overtuigden. Zijn argumenten zijn, als ik goed zie, deze: de bom is niet fijn en de Russen wonen ver weg. Het eerste was ook door minder intelligente waarnemers al ontdekt en het tweede houdt weinig rekening met de ontwikkeling van het vliegtuig, om van de raketten etc. niet te spreken. Ik wil niet zeggen dat Wilson met dit pleidooi misschien geen gelijk kan hebben, maar het peil ervan is buitengewoon laag.
Ook zijn studiën op het gebied der openbare financiën zijn wat, laat ons zeggen, oppervlakkig gebleven. Hij heeft eens gekeken waar het geld van de belastingbetaler blijft en stuit dan op de wapens. Hij suggereert dat tachtig procent van het budget der V.S. daarheen gaat en hij vergeet, dat in dat cijfer ook de rente op de staatsschuld zit, plus een grote hoeveelheid research, plus het hulpprogramma, plus politie en justitie. Deze uitgaven worden dan, volgens een bekende methode die ook bij ons niet onbekend is, vergeleken met die voor onderwijs en cultuur en de stelling ligt dan voor de hand, dat de onderbetaalde onderwijzers in feite het slachtoffer van de atoombom zijn. En waarom wordt het in de V.S. helemaal aan ongesubsidieerde particulieren overgelaten, de klassieke schrijvers te publiceren en waarom komt daar zo weinig van terecht? De atoombom vormt de oorzaak, zo wordt ons gesuggereerd. Als Wilson echter nog eens wat dieper was gedoken in deze door hem zo recentelijk ontdekte materie zou hij hebben