Naschrift:
In zijn stuk maakt de heer Timmer drie soorten fouten: begripfouten, appreciatiefouten en wat ik voor het gemak maar zal noemen denkfouten.
Duidelijke voorbeelden van het eerste genre zijn de boze uitroepen rond het woord strategie en de vraag of ik bezwaar heb tegen Rembrandt. Het is mijn schuld niet als de heer Timmer gewend is slechts wijdlopig proza te lezen.
Tot de categorie van de appreciatiefouten hoort het gekappittel over de titel: retirer pour mieux sauter. Het lijkt mij bedenkelijk als een vertaler geen verschil voelt tussen een stijlfout en een stijlgrapje.
Tenslotte maakt de heer Timmer enkele denkfouten: hij doet alsof Bibeb een litterair verschijnsel is, hij stelt polemisch proza gelijk met critisch proza, hij neemt aan dat het woord controleerbaar een nauw omschreven inhoud heeft.
De eerste twee punten spreken voor zich zelf; op de kwestie van de controleerbaarheid wil ik even nader ingaan.
De heer Timmer vindt het bezwaarlijk dat ik Bibebs fouten niet noem; dit nu is uit principe niet gebeurd. Ik voel wel voor zijn standpunt van controleerbare kritiek, ook al gaat het om een journalistiek fenomeen en wordt hier geen litteraire kritiek bedreven; de moeilijkheid ligt bij de mate van controleerbaarheid. Ik heb Bibebs verschrijvingen niet genoemd uit discretie èn omdat ik aannam dat Tirade-lezers ze in Vrij Nederland òf gezien hadden, òf zouden kunnen vinden als ze dit wensten.
Al waren mijn bezwaren gebaseerd op jaren ‘Bibeb’, in mijn stukje werden twee interviews van haar hand bekeken. Om een volstrekte controleerbaarheid te verkrijgen, had ik de redactie kunnen vragen deze interviews in Tirade af te drukken, zoals ik nu de redactie kan vragen mijn stukje opnieuw te plaatsen.
De heer Timmer kiest een tussenvorm van controleerbaarheid; hij citeert. Tegen deze methode heb ik twee bezwaren: de verminking die aan citeren naar mijn ervaring inharent is, ook al gaat zulks buiten het bewustzijn van de polemist om en de onleesbaarheid.
De kritikus moet altijd lezen met een loupe, al zal over de gewenste graad van vergroting verschil van mening bestaan. Close reading is verder voor leerlingen, op welk niveau ook, een goede oefening. Maar moet de lezer onder alle omstandigheden gedwongen worden tot lang turen op de tekst?
Waarschijnlijk is dat verantwoord als het gaat om Joyce of Proust of een geniaal maar duister gedicht. Maar uren staren op Dirk Coster? Wat heeft zelfs Du Perron daarmee bereikt? Dat Coster de geschiedenis ingaat zoals de verrader van Thermopylae zich heeft weten te handhaven.
Close reading als enig principe gehanteerd leidt tot protocollen, niet tot essays, - het is duidelijk merkbaar in het stuk van de heer