Toneel om naar te kijken
Er is in alle vormen van kunst een element van toeval. Welk vooropgezet plan een kunstenaar ook moge hebben, in zijn voltooide product zijn altijd bestanddelen, die weliswaar uit hemzelf voortkomen, maar niet uit de bewust te contrôleren ‘delen’ van zijn geest, die hun eigen ‘chemische verbindingen’ aangaan. Allerlei details kunnen zich aaneen schakelen tot iets bijzonder treffends. De maker zal het zelf niet verwacht hebben, het kan ook tegen zijn oorspronkelijke bedoelingen ingaan en het is vaak een wijs man, die zijn werkstuk verandert naar de aanwijzingen, die, schijnbaar, het werk zelf hem geeft. Want het vreemde is, dat juist deze oncontrôleerbare reacties van ‘the stuff art is made off’ tonen of de maker talent heeft of niet, ondanks alle goede plannen. Het besef hiervan en, één onvermijdelijke stap verder, het besef, dat wij toch nooit weten waar zelfs onze meest rationele en practische gedachte, die toch ook ‘zijn eigen tijd kiest’ om zich voor te doen als onze gedachte, vandaan komt, kan ons er toe brengen, het toeval in onze producten de vrije hand te laten. Dit is b.v. één van de aspecten van de surréalistische ‘écriture automatique’.
Het courtizeren van het toeval is misschien wel laatst gebeurt op het toneel. Op het toneel heeft de berekening altijd zo'n rol gespeeld, dat patronen van gedrag, niet van gedachte, zoals tenslotte in alle andere litteratuurgenres, dezelfde kunnen blijven van voorzover wij weten de vijfde eeuw voor Christus (dus waarschijnlijk al eerder) tot in de achttiende eeuw. Zoals b.v. de komische knecht in loondienst nooit van zijn meester wegloopt, omdat hij dat vroeger, toen hij nog slaaf in Athene was, niet kon.
De toneelschrijver Ionesco is, wat men ook van hem zeggen mag, zeker geen wilde toneelrevolutionnair, maar het courtizeren van het toeval komt in zijn werk wel degelijk voor. In zijn stukken laat hij dingen gebeuren die geen ander verband met elkaar houden dan dat ze gelijktijdig of na elkaar gebeuren