| |
| |
| |
Kunst- en Letternieuws.
Thans verschijnt een Nederlandsche bewerking van A. Stead's Japan door Japanners onder toezicht en met een voorwoord van Prof. H. Kern (Antwerpen, Nederlandsche Boekhandel, fr. 14,50).
***
De tweede druk is gereed van de Nederlandsche Spreekwoorden, Spreekwijzen, Uitdrukkingen en Gezegden naar hun oorsprong en beteekenis verklaard door Dr A. Stoett (7,50 gulden). Het is het beste en volledigste spreekwoordenboek van onze taal.
***
Van Winkler Prins' Geïllustreerde Encyclopdaeie wordt de derde druk afgekondigd. Het werk zal zorgvuldig overzien en bijgewerkt worden en prachtig geïllustreerd zijn met kaarten en platen (16 deelen à 6 ½ gulden ingen., 7 ½ gulden ingeb.).
***
Hooger Onderwijs voor het Volk, uitgaande van de Gentsche Hoogeschool, is thans ingericht te Gent, te Mechelen, te Ledeberg, te Oudenaarde, te Oostende en te Brugge
***
Van de Geschiedenis van Belgie, door H. Pirenne, hoogleeraar aan de Gentsche Universiteit, verscheen het 2de deel, vertaald door Richard Delbecq, met eene kaart der Nederlanden op het einde der XIVe eeuw. Dit deel gaat van het begin der XIVe eeuw tot den dood van Karel den Stoute. Het bevat de volgende hoofdstukken: 1. Staatkundige toestanden van de Nederlanden vóor den honderdjarigen oorlog; 2. De steden in de XIVe eeuw; 3. De opstand van Kust-Vlaanderen en de slag van Kassel; 4. De honderdjarige oorlog en Jacob van Artevelde; 5. Staatsregeling in de vorstendommen; 6. De nieuwe dynastie en de optreding van het huis van
| |
| |
Bourgondië; 7. Jan zonder Vrees en Philips de Goede; 8. De oorlogen van het Land van Luik; 9. Karel de Stoute; 10. De Wederstand; 11. Staats-en bestuurswegen; 12. De economische ontwikkeling; 13. Het geestesleven (Gent, samenwerkende maatschappij ‘Volksdrukkerij’, Hoogpoort).
***
Van de uitgave Liederen voor ons Volk is het tweede nummer verschenen: Het Lied, woorden van V.A. De la Montagne, muziek van Jan Blockx. Evenals het proefnummer is dit lied netjes afgewerkt en de muziek is in echten volkstrant geschreven. De Liederan voor ons Volk zijn aan zeer goedkoopen prijs verkrijgbaar: 2 fr. per jaar voor Antwerpen, fr. 2,50 buiten Antwerpen voor 12 nummers (zang en pianobegeleiding). Men schrijft in bij de uitgevers Albert en Leo Boucherij, Hopland, 22, Antwerpen. Het proefnummer wordt op aanvraag gezonden.
***
Het Belgisch Staatsblad bracht ons deze week het goede nieuws der benoeming van den heer Dr Paul Hamelius tot docent in de Engelsche taal- en letterkunde aan de Hoogeschool te Luik.
De heer Hamelius is de schrijver van enkele belangrijke werken over de letterkundige geschiedenis van Engeland en van de zoo merkwaardige Histoire politique et littéraire du mouvement flamand (Brussel,1894), de beste geschiedenis der Vlaamsche Beweging.
***
In den Nederlandschen Spectator van Den Haag komt eene zeer waardeerende recensie voor van Mej. Virginie Loveling's laatsten roman De Twistappel.
***
In een dagblad van Java (Het Soerabaaische Handelsblad) schreef de bekende Noordnederlandsche romanschrijfster Freule de Savornin Lohman eene uitgebreide recensie over het laatste werk van Mej. Virginie Loveling, De Twistappel. ‘Ik herhaal - zoo besluit zij - dat ik in langen tijd niets las, dat ik om den inhoud en om de kunst zoo hoog stel en zoo zonder voorbehoud ter lezing aanbeveel, zoowel aan hen die zich gaarne verdiepen in karakterontleding en zielsstrijd als aan die lezers wien het meer te doen is om boeienden verhaaltrant en prettige inkleeding.’
| |
| |
***
Van Een dure Eed, bekroonden roman van den vijfjaarlijkschen staatsprijskamp, door Mej. Virginie Loveling, is een nieuwe druk (achtste duizend) verschenen bij den uitgever Honig te Utrecht.
***
Ontvangen: Prudens van Duyse, bij de 100e verjaring zijner geboorte, door Jan Boucherij, werkend lid der Koninklijke Vlaamsche Academie (Gent, A. Siffer, 1904; 15 blz.).
Daaruit het volgende:
Wij groeten hem! Hij is ons voorgegaan,
Toen zooveel andren laf de vlag verrieden;
Pal en onwrikbaar, midden 't staatsorkaan,
Heeft hij manmoedig leed en last doorstaan,
Om vreemden trots en dwang het hoofd te bieden.
Wij eeren hem! Zijn luid en manlijk woord,
Zal Vlaandrens kroost nog lang ten strijde wekken,
Zijn rustloos werken hem tot voorbeeld strekken,
Tot Vlaandren eens den Vlaming gansch behoort!
Van Stijn Streuvels verscheen: Dorpsgeheimen, twee deelen ingenaaid 7 fr., of ingebonden 9 fr.
***
Bij C.A.J. van Dishoeck te Bussum kwam van de pers Verzamelde Opstellen van August Vermeylen, eerste bundel.
Voor Zuid-Nederland wordt de prijs van dit werk gebracht op 5 fr. ingenaaid - en fr. 6,25 in kunstband gebonden.
Een tweede bundel verschijnt nog dit jaar.
***
In het bekend Berlijnsch weekblad voor staatkunde en litteratuur, Die Nation, heeft prof. Léon Leclère, der Brusselsche hoogeschool, eene belangrijke studie laten verschijnen over Julius Vuylsteke en het liberalismus in Vlaanderen (nr van 4 Juni 1904).
| |
| |
***
Ontvangen: Wandelingen op Nederlandsch Taalgebied, bijdragen tot taalzuivering, door A.C. Meyer, pr. (Antwerpen, Nederlandsche Boekhandel, 1904; 303 blz.; 3 fr.).
Uit het Voorbericht:
‘... Het verlangen om, in hetgeen hier als Nederlandsch geschreven wordt, ook Nederlandsch te vinden; de wensch dat het Nederlandsch, dat hier geschreven wordt, even leesbaar, even genietbaar zij voor onze noordelijke taalbroeders, als hetgeen van daar uitgaat zulks is voor ons, was het doel, waren de drijfveeren, die mij tot het schrijven van dit boek noopten.’
Herman Teirlinck heeft te Rotterdam, 's Gravenhage, Zwolle, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Groningen, Leeuwarden, Arnhem, en Nijmegen letterkundige lezingen gehouden, nl. uit De Doolage (= ‘wakke en onvaste grond, gemijnd door ondereerdsche wateren en waarde kwelm voortdurend bovendringt’). De uitgever Meindert Boogaerdt Jun., te Rotterdam, heeft nu sierlijke ‘tekstboekjes’ uitgegeven, met het portret van Herman Teirlinck. Ieder tekstboekje bevat een der te lezen schetsen en geeft uitsluitend recht tot bijwoning van eene bepaalde lezing.
***
Van Flandria's Novellenbibliotheek verschenen nr 47 en 48, bevattende Catherina, door Mej. E. Cramer en In Memoriam, door Mej. Augusta Peaux.
Prijs per deeltje, 15 c. (Gent, Vennootschap Plantyn).
***
Het zesde deel van Prof. P.J. Blok's groote Geschiedenis van het Nederlandsche volk (Groningen, Wolters) omvat de geheele achttiende eeuw tot aan den val der Republiek.
Met een zevende deel, dat de schrijver hoopt binnen de twee a drie jaren te kunnen leveren, zal dit merkwaardig boek, dat een tegenhanger mag heeten van Prof. Pirenne's Geschiedenis van België, volledig zijn.
***
Omstreeks half December verschenen de Handelingen van het
| |
| |
***
XXVIIe Nederlandsch taal-en letterkundig congres, gehouden te Kortrijk den 20n, 21n en 22n Augustus 1902.
Dit boek van 550 blz. wordt aan de leden van 't Congres van Kortrijk kosteloos gezonden.
Het werd gedrukt te Ieperen bij Callewaert-De Meulenaere.
***
Onlangs verscheen De Last, roman uit het burgerleven, in 2 deelen, van Gustaaf Vermeersch, uitgegeven door C.-A.-J. Van Dishoeck, te Bussum.
Op aanvraag verkrijgbaar bij den schrijver, à fr. 5,50 de twee deelen ingenaaid of 8,00 fr. gebonden.
***
Bij denzelfden uitgever kwam van de pers: 't Bedrijf van den Kwade, door Herman Teirlinck.
***
Verschenen:
- | Het leven van Nicolaas Beets, door P.D. Chantepie de la Saussaye, bij de Erven Bohn. |
- | Luimig proza, verzameld en vertaald door F. van der Goes, te Amsterdam, bij S.L. Van Looij. |
- | Java, feiten en fantasiën door Augusta de Wit, in het Nederlandsch overgezet onder toezicht van de schrijfster door Cornelie van Oosterzee, te 's-Gravenhage, bij W.P. van Stockum en Zoon. |
- | Kleengedichtjes, van Guido Gezelle, muziek van Catharina van Rennes, te Utrecht, bij Jac. van Rennes. |
Verschenen: De Vereenvoudiging van onze schrijftaal, door Dr P. Tack, leeraar aan het Kon. atheneum te Mechelen (Antwerpen, Melsen, 52 blz.).
***
Wij ontvingen: Oorspronkelijke Verhalen uit den Limburger, door Bert Lieb en Robert Peeters.
Dit boek van 100 blz. bevat de volgende verhalen: Loon naar Werken, naar het Engelsch; Tounso, naar het Fransch; De Oorsprong
| |
| |
van Boekarest, naar het Fransch en Kirdjali, naar het Fransch.
Het eerste woord van den titel begrijpen we dus hoegenaamd niet.
***
De heer A.C. Vander Cruyssen, rustend hoofdschoolopziener en provincieraadslid te Antwerpen, heeft dezer dagen een boek in het licht gezonden, dat gretig zal gelezen worden.
Het is getiteld: Mijne herinneringen aan Conscience (90 blz.; Antwerpen, De Vreese) en bevat allerlei persoonlijke indrukken van den schrijver over het leven van Hendrik Conscience in den tijd dat hij districtcommissaris te Kortrijk was en daarna, toen hij te Brussel als bestuurder van het Wiertz-Museum zijne laatste jaren doorbracht.
De heer Vander Cruyssen heeft den beroemden schrijver van den Leeuw van Vlaanderen en den Loteling intiem gekend en met hem veel genoeglijke uren gesleten, te Kortrijk, op reis en te Brussel.
Van dat alles vertelt hij ons in eenen gemoedelijken, kleurrijken stijl. Men vindt er allerlei nieuws over zijne aandoenlijke vriendschap voor den heer Vander Cruyssen.
Dit werk zal plaats nemen naast de bekende gedenkschriften van Vader Bergmann, Willem Rogghé en Sleeckx, die ons reeds zooveel onthullingen gebracht hebben over de opkomende Vlaamsche Beweging.
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W, M., 2 M., ½ M. = wekelijks, maandelijks, tweem, halfm.)
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M., geïll, 16,25 fr.), Oct. Nov. 04: Generaal Jhr. J.C. van der Wijck en Opening der Staten Generaal op 20 September 1904; - Wereldgeschiedenis; - Belangrijke onderwerpen (De widow's mite; - Een wreedaardige mode; - Telegrafie zonder draad; - De invloed van den godsdienst op de maatschappij); -Karakterschets (Dr. Bollaan en F.B. Deurvorst); - Revue van 38 Ndl. en 15 vreemde tijdschriften; - Het boek van de maand (Liefde's meerderjarigheid door Carpenter en Wat iedereen weten moet van de theosofie door Boissevain); - Boekentafel.
| |
| |
De Natuur (Utrecht, Broese, M, geïll. 8 fr.), Oct.-Nov-Dec. '04: Radium en de Emanatie (Dr. Bouman); - De blauwe regen (Dr. Calkoen); - De physisch phonetische grondslagder Taal (G Lely); - Pyro- en Piëzo-electriciteit (H. van Meurs); - Plotselinge veranderingen (Dr. Calkoen); - Licht als geneesmiddel (Dr. Van Waasbergen); - Raa achtige Vogels (J. Daalder); - De Tentoonstelling van St-Louis (Dr Bouman); - De Verant (Dr. Rijkens); - De rechtshandigheid van den mensch (Dr. Van Waasbergen); - De Goudvisschen (G. Kalsbeek); - Een vreemde varen (J. Sturing); - Photometrie (J. vander Breggen); - Maandelijksch weerbericht; - Eenvoudige proeven; - Korte mededeelingen; - Boekaankondiging; - Correspondentie.
Dietsche Warande en Belfort (Gent, Siffer, M., 8 fr.), Oct.-Nov.-Dec. '04: Rond het Wetsontwerp Coremans (E. De Grijse); - Frans de Potter (A. Siffer); - Albrecht Rodenbach's handschriften van ‘Gudrun’ (L. Van Puyvelde); - Frederic Mistral (D. Van Minden); - Jezus de Nazarener (L. Dosfel); - Rina, drama (L. Scheltjens); - Verzen (W.W., Bruce, Eeckhout, De Laey, Eeckels); - Boekennieuws; - Omroeper; - Tijdschriften.
La Belgique coloniale (Brussel, rue du Trnôe, W., geïll., 7 fr), Oct-Nov-Dec. '04: La loi de l'effort colonial; - La région des] lacs au Congo; - Les caoutchoucs au Congo; - Les Sources en géographie; - Magistrature congolaise; - Les travaux publics à Léopoldville; - Le domaine forestier en Afrique; - Les ‘Nkissi’ ou épreuves chez les Bangala; - L'école secréte des Bankimbas; - Le différend anglo-congolais; - La neutralité de la Belgique; - Conférence de M. Nordenskjöld; - Le Congo jugé à l'étranger; - Nécrologie (E. Lançon); - Bibliographie; - Autour du monde; - Bulletin commercial; - Nouvelles et informations.
Le Mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M, 8 fr.). Sept-Oct. '04: Hygiène du protuberculeux (Dr. Haibe et Laruelle.; - Lait vivant et lait cru stérile (Dr. Lambinon); - Chronique de l'hygiène; - Bulletin de la tuberculose; - Bibliographie.
Volkskunde (Gent, Hoste, M., 3 fr.), XVI, 6-8: Palmpaasch (Dr. Beets); - Nederlandsche sprookjes (Dr. Boekenoogen); - Spreekwoorden en Zegswijzen (A. De Cock); - Boekbeoordeelingen; - Ontvangen.
| |
| |
Ons Woord. Tolk der Antw. Onderwijzersvereeniging Diesterweg (Antwerpen, Melsen, M., 2 fr.), Nov.-Dec. '04: Hoogeschool en volksonderwijs; - Ideaal en Werkelijkheid (J. Jaecks); - De Vereenvoudiging van onze Schrijftaal (P. Tack); - Kijkjes links en rechts; - Werkzaamheden der Vereeniging; - Boekbeoordeelingen.
De Turner (Antw., Montignystr. 44, ½ M., 2 fr), Oct.-Nov.-Dec. '04: Turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
School en Leven (Groningen, Wolters, W., geïll., 8,40 fr.), Oct.-Nov.-Dec. '04: Die moeilijke breuken! (Jan L.); - Wordt op de examens niet naar zielkunde gevraagd? (Oosterkamp en R.C.); - Het leven der Woorden (W. Stellwagen); - Alva's plan van veldtocht voor 1572; - Tot aanval en verdediging (R. Casimir); - In de studeerkamer; - Taalkundig allerlei; - Orde houden (W. Brouwers); - Voor 't landbouwonderwijs (Jan L.); - Paedagogische Beginselen (J. Wirtz); - Wetenschappelijk bijblad (De protestanten in Frankrijk door Ketelaar, - Telegrafie zonder draad door Smam; - Over Secundairfunctie door Casimir);- Omslag: Di praatduivel, 'n Afrikaanse verhaal; - Correspondentie; - Inhoud van tijdschriften; - Advertentiën.
Lucifer (Antwerpen, Janssens, W., 3,50 fr.), Oct.-Nov.-Dec. '04: Tooneelnieuws; - Tooneelcritiek; - Ibsen's ‘Brand’ en ‘Peer Gynt’; - Multatuli en Mina Kruseman; - Jezus de Nazarener.
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3 fr.), in ieder nr: Chronique; - Bibliogr. belge; - Périodiques belges; Bibliogr. étrangère; - Périodiques êtrangers; - Annonces.
Neerlandia. Orgaan van het Algemeen Nederlandsch Verbond (Den Haag, Uitgeversmaatschappij Nederland, M, fr. 2,75), in ieder nr: Mededeelingen over de afdeelingen van het Verbond; Nieuws uit de verschillende streken van Groot-Nederland.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde (Groningen, Noordhof, 3 M., 10 fr.), XIX, 4: Het bezoek van Paul Jones aan ons land in 1779 (D. Baumann); - De Engelsch-Russische Wedstrijd in Perzië (C. Dittlinger); - Historische mededeelingen; - Mededeelingen op geographisch gebied; - Bibliographie.
| |
| |
De Navorscher (Zaltbommel, H.J. Vande Garde, M., fr. 8,50), LIV, 10-11: Geschiedenis (Het Genootschap tot rechtvaardige wedervergelding); - Oudheidkunde (Merkwaardige gouden bruiloft); - Geslacht- en Wapenkunde (Grafzerken te Middelburg; - Noey of Noij); - Volkskunde; Taal- en Letterkunde; Kunstgeschiedenis (Breviarum Grimani).
Kunst en Leven (Gent, Hoste, M., 12 fr.), II, 7-8: Biezondere verzamelingen (Pol de Mont); - Mengelingen; - Tentoonstellingen; - Mooie platen; - Vlaamse en Hollandse meesters; - Boekbeoordeelingen.
De Vrije Tribune (Lekkerkerk, Gebr. den Oudsten, M., 5 fr.), II, 9-10: Fragment (Reimond Stijns); - De eeuw van het kind (J. Hoogewerff); - De Schande (W. Schürmann); - Verzen (Gijssels, Estor, Eeckels, Mennekens); - Boekbeoordeeling.
Ontwaking (Antwerpen, Madou-Cop, M., 5 fr.), Oct.-Dec. 04: Kapitaal, Interesten en Dividenten (Carpentier); - Vrouwenrecht en Logiek (K. Federn);- Het nationaal Anti-Militaristisch Kongres te Zwolle (Domela Nieuwenhuis); - Verzen; - Sociale Gebeurtenissen; - Sprokkelingen.
|
|